Lotte Heise har levet med smerter i 40 år: Ikke noget offerkort til mig, tak!
Lotte Heise er en kendt foredragsholder og forfatter. Mindre kendt er, at store gigtsmerter i ryg og fødder har sat præmisserne for hele hendes liv.
“Jeg har jo hverken brystkræft eller bor i Syrien”.
Måske et meget typisk udsagn fra Lotte Heise. Men det er ofte sådan, hun mentalt snakker til sig selv, når gigtsmerterne i fødderne iblandt bliver for store, og hun begynder at få ondt at sig selv.
“Der kan være dage, hvor jeg har svært ved at finde mit normale overskud, og hvor jeg synes, at det er noget lort at have det, som jeg har. Men så igen … jeg har hverken brystkræft eller bor i Syrien. Og så finder jeg lidt overskud i det”.
Skrev bog om sine smerter
I efteråret udkom Lotte Heises 10. bog, som handler hendes livslange ledsager; smerterne. Bogen ”Læg smerterne på hylden” skrev hun sammen med fysioterapeuten Morten Høgh, der forsker og underviser i smerter i både Danmark og udlandet.
Inspirationen fik den kendte forfatter og foredragsholder i 2018, da hun blev engageret af Gigtforeningen til give 18 foredrag rundt i landet om sit liv med gigt og smerter.
Min grund-glæde i livet er mindre
Lotte Heise, forfatter og foredragsholder
Lotte Heise var blot fyldt 20 år, da hun fik dårlig ryg. Slidgigt og diskusprolaps, der gennem de næste årtier gav hende mange og ofte ulidelige rygsmerter. Efter et halvt år med blokader og dage, hvor hun kun kunne ligge ned, kom hun i kontakt med fysioterapeuten på Det Kongelige Teaters Balletskole.
Øvelser er alfa og omega
“Hun sendte mig hjem med en bunke øvelser, hvoraf jeg stadig bruger de fleste. Hun lærte mig også, at regelmæssighed i smertebekæmpelse er alfa og omega. Jeg måtte og kunne ikke springe mine øvelser over en eneste dag”.
Lottes smertevej har gennem årene sendt hende i kontakt med rigtig mange fysioterapeuter. Helt frem til hun var i midten af 50’erne – i dag er hun 61 år – havde hun meget ondt i ryggen, når hun vågnede.
“Jeg lærte meget hurtigt, at hvis jeg skulle komme gennem dagen bare nogenlunde, så var jeg nødt til at begynde min morgen med en række øvelser. De øvelser er blevet ændret og udvidet – meget udvidet! – gennem årene, og i dag bruger jeg cirka 40 minutter hver morgen på 28 øvelser. Sammen med dejlig musik og hyggelige stearinlys begynder jeg altid- som i ALTID! – min dag med at lave mine øvelser.
Det var også fysioterapeuten på balletskolen, der sagde, at “ingen ønsker at være svag”. Ord, der har fulgt Lotte Heise gennem årene, også da hun senere midt i livet fik alvorlig gigt i fødderne.
Tager ansvar for smerterne
“Jeg tænker, at jeg i kraft af min seje mor, far, mormor og bedstefar er lidt heldigt stillet, for der er tradition i min familie for at kæmpe, kæmpe for sig selv og aldrig give op for nogen som helst slags udfordringer.”
“Jeg er derfor speciel god til at tage mig sammen, og sammen med mit overjeg, der er på størrelse med Eiffeltårnet, har jeg altid været god til at lægge offer-kortet fra mig, og selv tage ansvar for at gøre hvad jeg kan for at holde smerterne nede”.
En af bogens store temaer er netop, hvordan Lotte Heide gjorde sine erfaringer med sygdommen, og lærte hvad der gjorde smerterne værre og hvad der kunne lindre dem. Men bogen har også to andre store emner, der har fyldt meget i hendes liv.
Mit lod i livet
Nemlig hvordan hun selv er kommet overens med sin skæbne; at hun har kroniske smerter, og det aldrig bliver anderledes. Det er simpelthen hendes lod i livet. Det sidste tema er omgivelsernes opfattelse af hendes ”usynlige” sygdom.
”Børn, kærester, familie, venner og bekendte har gennem årene skullet lære, at jeg ikke lige kan løfte børnene op, da de var små, på grund af mine rygsmerter. At jeg ikke lige kan gå en lang travetur en smuk efterårssøndag. Og ja, også acceptere, at jeg iblandt har måttet melde fra til middage eller fødselsdage, fordi jeg netop den dag havde ekstra ondt i ryggen og ikke var i stand til at sidde på en stol i 3-4 timer.
Ingen ønsker at være svag!
Lotte Heise, forfatter og foredragsholder
“Derfor har jeg sagt nej til invitationer og begivenheder i årenes løb. Eller jeg har betinget mig, at jeg fik en god stol at sidde i, og at der blev skruet godt op for varmen.
Lotte Heise er et kendt ansigt og ikke mindst kendte for altid at være klar med en hurtig bemærkning. Så mange har også sagt en kvik bemærkning til hende, når de så hende tage ”den nemme løsning” for at skåne ryg og fødder.
Mindre grund-glæde
”Jeg fortæller i bogen, om en episode i DR, hvor en fyr står ved elevatoren sammen med mig. ”Jeg troede, du var sådan en, der tog trappen, Lotte Heise”, sagde han.”
”Han mente ikke noget ondt med det. Han var bare sådan en almindelig mand, der skulle puste sit ego op og fortælle derhjemme, at ”der fik jeg rigtig lukket munden på Lotte Heise”.
“For det meste svarer jeg bare helt roligt, at ”Jeg har gigt, og når jeg går, føles det, som om jeg går på glasskår”. Men andre gange, når jeg har haft ekstra mange smerter; når jeg har måttet sig fra til ting, som jeg har glædet mig til, så kan jeg godt finde på at sige meget højt ”Hvad rager det dig?!”
“For man skal også have lov til at trække offer-kortet en kort stund, når ens grund-glæde i livet er lidt mindre på grund af de konstante smerter.”
Hurra for gulvvarme
I dag er smerterne i ryggen faldet meget til hvile i forhold til for blot 10 år siden, i stedet er det gigten i fødderne, der fylder meget i Lotte Heises liv.
”I dag bor jeg i Ørestaden med gulvvarme i bad og entre, og der bliver aldrig fodkoldt, fordi min kæreste og jeg bor på 7.etage. Det er så godt for mine fødder. Så mit beskedne ønske for fremtiden? Det er, at mine fødder forbliver sådan som de er nu. At det ikke bliver værre, slutter Lotte Heise.
Se Sund Forsknings video-interview med Lotte Heise, hvor hun fortæller om sit liv med smerter:
Først publiceret: 7. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:18