Flere ældre ringer om problemer med alkohol
Bortset fra de helt unge, udgør den ældre del af befolkningen den markant højeste andel, der drikker over risikogrænsen. Faktisk drikker knap ti procent af de 65-74-årige mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser. Flere ringer for at få hjælp.
Interesseorganisationen Alkohol & Samfund og TrygFonden sætter i næste uge – uge 40 – fokus på at bryde tabuer om alkoholproblemer med budskabet ”Flere end du tror – alkoholproblemer rammer alle”. Målet er at gøre danskerne opmærksomme på, at der er gratis og anonym hjælp at hente og få flere til at søge hjælp.
Sådan får du hjælp
Ring til Alkolinjen på 80 200 500. Det er gratis og du er anonym. Du kan ringe eller chatte med en rådgiver alle hverdage. Mandag fra klokken 09-17 og tirsdag til fredag fra klokken 11-17.
Du kan også sende en SMS til 1231 med teksten Alkohol, så vil du blive ringet op af en rådgiver.
Download AlkoLog gratis og få overblik over, hvor meget du drikker og tips til, hvordan du kan skære ned. Hent app her
Derfor kan du hver dag hele ugen høre danskere fortælle i Go´Morgen Danmark og Go´Aften Live, hvordan alkohol har påvirket deres liv.
På telefon- og chatrådgivningen Alkolinjen 80 200 500 taler rådgivere hver dag med ældre, der er bekymret for deres eget alkoholforbrug eller én, de holder af. Alene i 2021 har over 700 danskere over 60 år ringet til rådgiverne, og det er særligt ensomhed, der går igen i mange samtaler og ligger bag et for højt forbrug af alkohol.
Ældre er sårbare
“Når man bliver ældre, oplever de fleste forandringer i deres liv. Arbejdsliv skiftes ud med pensionisttilværelse, og oven i det kan tab af venner og/eller ægtefælle og hyppigere sygdom føre til, at nogle oftere drikker alkohol.”
Det fortæller Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen. Han fortsætter:
“Som ældre er du mere sårbar overfor alkohol, og derfor skal du være særligt opmærksom. Det skyldes blandt andet, at organernes funktion er nedsat, jo ældre vi bliver. Samtidig kommer ældre ud for fald og ulykker, fordi alkohol påvirker balanceevnen, og særligt kan det blive sundhedsskadeligt eller livstruende, hvis du blander medicin med alkohol.”
Når det er et problem
Når ens alkoholvaner bliver et problem, handler det ofte om flere ting end bare, hvor meget du drikker. Her kan du se seks tegn, du kan holde øje med hos dig selv eller en, du holder af.
- Du oplever fysisk eller psykisk at trænge til alkohol
- Du har svært ved at stoppe efter få genstande, helt holde op med at drikke eller at nedsætte dit forbrug
- Du har symptomer på abstinenser (uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture), som holder op, når du drikker
- Dit forbrug stiger over en længere periode, og du kan tåle mere, før du føler dig påvirket
- Du prioriterer dine handlinger og din tid efter, om du kan drikke alkohol – for eksempel til arrangementer, du er inviteret til
- Du drikker, selvom dit forbrug skader dig eller dine nærmeste
Det kan også være en god ide at tage en alkoholtest for at se, om du ligger i risikogruppen for et alkoholproblem og kan have brug for hjælp til at tage hånd om de problemer, du oplever. Tag testen her.
Du kan også nemt få et overblik over, hvor meget du drikker, og tips til, hvordan du kan skære ned med AlkoLog. Det er en gratis app, som Alkohol & Samfund og TrygFonden står bag. Hent AlkoLog gratis her.
Fakta: Flere ældre ringer hvert år
Bare i 2021 har omkring 700 danskere over 60 år ringet til Alkolinjen. Næsten dobbelt så mange kvinder end mænd har ringet. Fordeling på region: 111 region Midtjylland, 246 region Hovedstaden, 106 region Syddanmark, 21 region Nordjylland og 91 fra region Sjælland
(kilde: opkaldsstatistik fra Alkolinjen, januar-august 2021)
År | Antal henvendelser |
2016 | 252 |
2017 | 319 |
2018 | 438 |
2019 | 526 |
2020 | 923 |
Viden og info om alkoholproblemer
Alkohol & Samfund er en interesseorganisation, som arbejder for, at færre bliver syge af alkohol i Danmark.
Alkohol & Samfunds mission er at forandre alkoholkulturen, så færre mennesker får alkoholrelaterede skader og flere med alkoholproblemer får kvalificeret hjælp. Visionen er et Danmark uden alkoholskader.
Alkohol & Samfund arbejder på et sundhedsvidenskabeligt og socialfagligt grundlag og er uafhængige af partipolitiske, religiøse og erhvervsinteresser.
Først publiceret: 30. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:43