Minister: Giv seniorerne en job-chance

Når der mangler arbejdskraft, bør seniorer få chancen, lyder opfordringen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Han overvejer forbud mod oplysninger om alder ved ansættelser.

Ledigheden er i bund og arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft.

Nu spiller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sig på banen: ”Giv seniorerne en chance for at tage jobbene”.

”Rigtig mange seniorer drømmer om flere gode år på arbejdsmarkedet og vil meget gerne fortsætte deres arbejdsliv. Men samtidig hører man historier om arbejdsgivere, der direkte frasorterer seniorer, når der skal rekrutteres nye medarbejdere. Det er et skørt paradoks,” skriver Peter Hummelgaard på sin Facebook-profil.

” Når der mangler arbejdskraft, så bør seniorer få chancen,” lyder det fra ministeren.

Hvorfor er seniorer ikke til samtale?

Erhvervslivets meldinger om mangel på arbejdskraft kommer, fordi det netop nu  går rigtig godt for dansk økonomi. Og behovet for flere hænder tager regeringen alvorligt, understreger Peter Hummelgaard.

Seniorklar: Når du arbejder som pensionist

Knap hver tredje fortsætter med at arbejde, efter at de er blevet folkepensionister - enten på fuldtid, deltid eller nogle timer om ugen.

Omtrent 170.000 danskere i alderen 65 år til 75 år har et arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Faglige Seniorer mener, at der skal være bedre vilkår for pensionister, der arbejder. Modregningsreglerne betyder ofte brandbeskatning af pensionister selv med en beskeden ekstra indtægt. Der skal altid være en betydelig gevinst.

Læs mere om reglerne i Seniorhåndbogen

”Men der noget jeg stadig ikke forstår. Hvordan kan det passe, at jeg fortsat hører historier om ledige seniorer, der ikke engang bliver kaldt til samtale når de søger job? Det giver simpelthen ingen mening,” skriver ministeren.

Overvejer at forbyde oplysninger om alder

Mange partier og organisationer præsenterer bud på løsninger i disse dage.

”Og det er positivt, for vi skal have alle gode ideer på bordet. Virksomhederne skal sikres kvalificeret arbejdskraft, så opsvinget kan fortsætte,” lyder det fra Peter Hummelgaard.

Han fremhæver, at seniorerne har de kvalifikationer, der er brug for på et moderne arbejdsmarked: Erfaringen, roen og rutinen.

”Det er tidligere blevet foreslået, at vi direkte forbyder oplysninger om alder i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere. Det forslag mener jeg vi skal overveje, for der skal altså ske noget,” skriver ministeren.

Udlændinge er ikke løsningen

Han mener ikke, at løsningen er importere billigere arbejdskraft fra lande som Ukraine, Kina og Indien, som erhvervsorganisationer og borgerlige politikere har foreslået.

”Fra regeringens side insisterer vi på at bruge de gode tider til at få flere med i fællesskabet på en arbejdsplads. Det gælder unge, indvandrere, flygtninge og det gælder selvfølgelig også de mange seniorer, som gerne vil fortsætte med at arbejde,” lyder det fra Peter Hummelgaard.

Faglige Seniorer: Brug for kulturskifte

Udmeldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard får tomlen op fra fagbevægelsens ældreorganisation, Faglige Seniorer.

“Alt for mange seniorer bliver sorteret fra på arbejdsmarkedet. Det er helt tosset og kalder på et kulturskifte i mange virksomheder. Trepart skal skabe holdbare løsninger. Vi skal lære at sætte pris på seniorernes kvaliteter,” siger direktør Palle Smed.

Fortæl om det

Har du oplevet ikke at få et job med den begrundelse, at du var for gammel? Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side – eller skriv til Faglige Seniorers redaktør Brian Pabst på mail bp@fagligsenior.dk

 

Først publiceret: 1. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

og