Sådan finder du skovbundens guld: Svampe
Hurra for møgvejret! Det lover nemlig godt for svampesæsonen i år. Så det er lige nu de lækre svampe vælter frem i skovbunden.
Det er lige nu, at guldet vælter frem i skovbunden.
“Man kan plukke svampe i naturen året rundt, men de gode spisesvampe trives med høj luftfugtighed, regn og mellem cirka 15-20 grader. Skiftet mellem de gode tunge regnfald og de varmere dage, vi har haft, er perfekt for svampeudsigterne”, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, programchef ved Vild Mad i DR, der derfor er en af dem, der har klappet i hænderne, når regnen har øset ned i august. Det er nemlig perfekte betingelser for en god svampe-sæson.
Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.
Spiselige svampe
Der er masser af svampe i skoven, som er helt ufarlige og meget lækre. Her er fem eksempler på spisesvampe , som du kan finde i naturen. De er valgt fordi, de er lette at genkende og fordi, forvekslingsmulighederne med giftige svampe er minimal.
- Markchampignon
- Almindelig kantarel
- Tragt-kantarel
- Stor trompetsvamp
- Karl Johan, spiselig rørhat
Læs mere om de spiselige svampe i Miljøstyrelsens artsleksikon
Husk på, at er du det mindste i tvivl, om det er en spisesvamp du har fundet, så lad svampen stå.
Giftige svampe
Selvom der er mange spisesvampe i skoven, er der også nogle, der er giftige og som du derfor skal undgå.
Når man er ny svampesamler, kan det være en god idé at tage af sted med en kyndig svampekender. Det er også godt at få fat i en anerkendt svampebog, hvor du hurtigt kan få et overblik over spisesvampene og de gifte svampe.
Her er de fem svampe du især skal passe på:
- Snehvid fluesvamp
- Grøn fluesvamp
- Rød fluesvamp
- Almindelig netbladhat
- Satans rørhat
Læs mere om de giftige svampe i Miljøstyrelsens artsleksikon
Hvornår skal du på jagt?
Du kan samle svampe hele året, men der er især gode muligheder efter en lang periode med regn. Derfor egner efteråret sig godt til svampejagt. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker – særligt dem, hvor hestene græsser.
Når du skal på svampejagt er det en god idé at tage en lille kniv med, så du let kan få fat i svampene. Det er også praktisk at have en kurv med, som du kan lægge svampene i. Svampe der ligger i en fugtig plastikpose, rådner nemlig let.
Et godt svampeår er, når vi har haft en lun og fugtig sensommer. Det giver skovbundens svampe optimale betingelser, og der er derfor ekstra mange svampe.
Hvor må jeg samle?
Loven giver dig ret til at indsamle svampe i begrænset omfang til privat brug – ejeren kan give dig lov til mere.
På Naturstyrelsens naturarealer må du samle de svampe og bær, du ønsker, dog højest svarende til en plastikpose.
På kommunale arealer er der ofte de samme regler som for Naturstyrelsens arealer, men tjek kommunens hjemmeside for evt. særlige restriktioner.
I de private skove må du færdes fra kl. 6 til solnedgang. Færdslen må kun være til fods, og du må kun gå på veje og stier. Du må derfor ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne, selvom at det er der, der oftest er flest svampe. Ophold må ikke finde sted indenfor 150 m. fra beboelses- og driftsbygninger.
7 gode råd om svampejagt
- Spis kun svampe, du kender – er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
- Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem, hvis du er i tvivl.
- Brug kun friske svampe til madlavning.
- Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
- Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
- Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
- Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.
Før svampejagten
DR Mad har også en række gode råd til din svampejagt, især hvis du er nybegynder.
Hvis du er i tvivl, om en svamp er giftig, så tag en enkelt med hjem og undersøg den grundigt. Hvis det ér en spisesvamp, kan du altid tage tilbage dagen efter og plukke noget mere, er Mikkel-Lau Mikkelsens råd. Hold også øje med vejret. Du kan forbedre dine chancer for en fornuftig svampehøst ved lige at kigge ud af vinduet nogle dage i forvejen, for regn spiller som tidligere nævnt en stor rolle for høsten af svampe.
“Den dag, det regner, er ikke den dag, der kommer svampe. Hvis der var regn en uge inden din planlagte svampejagt, så er du bedre stillet, for så er svampene nok kommet frem. En karljohan-svamp tager for eksempel omkring 3-5 dage at vokse op”, siger Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad. Gå særligt efter gran-, bøge- og egeskov. Svampe vokser især godt i syreholdig jord, som man ofte finder i skove med gran-, bøge- eller egetræer. En svampekniv eller bare en almindelig urtekniv og en lille pensel eller børste er guld værd til at rense svampene “i marken”.
“Det er lettere at skære svampen til og rense den ude i naturen, så man ikke får en masse skidt med hjem”, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad.
Det er også en fordel at medbringe en kurv eller lignende, hvor du kan opdele forskellige typer svampe. Det kan give dig et overblik over, hvad du har fået med hjem, og om der er nogle svampe, der skal undersøges lidt nærmere.
Under svampejagten
Står du med en svamp, du måske ikke helt genkender, kan apps eller søgemaskiner være gode at have i baghånden til at sammenligne beskrivelser og billeder. Så husk mobilen, når du skal på svampejagt. Fra offentlige områder og skove må man samle det, man kan have i en hat eller en pose – og du må kun tage det, der kan nås fra de anlagte stier i skoven.
Hvis du løbende vil forbedre dine skills som svampejæger, råder Mikkel-Lau Mikkelsen dig til at skrive noter til dig selv om, hvor du har fundet de gode svampesteder, hvilke svampe der var, og hvad du fremover skal være opmærksom på ved de forskellige steder.
Det er endvidere god skik ikke at overplukke de svampesteder, du finder. Svampe spreder sig via sporer, og hvis du plukker alle de svampe, du finder på din vej, spreder de sig ikke. Man skal heller ikke tage de helt små svampe, før de er helt foldet ud, siger han.
Efter svampejagten
Er du det mindste i tvivl om, om du kan spise de svampe, du er kommet hjem med, skal du undersøge dem grundigt, før du spiser dem. Er du fortsat i tvivl, skal du ikke smage på dem – svampene skal i stedet smides ud. Mistænker du, at du har spist en giftig svamp, bør du kontakte din læge.
Du har forhåbentligt allerede gjort dig selv den tjeneste at børste svampene fri for det værste jord med din pensel ude i skoven. Men det er også vigtigt at sikre sig, der ikke sidder rester på svampene, inden du tilbereder dem. Skyl dem kun – og gør det forsigtigt – hvis du absolut ikke kan få skidtet af med børsten eller hånden.
Derefter kan du give den gas i køkkenet med en af de mange svampe-opskrifter som bl.a. Brødrene Price har givet i deres mange programmer på DR. Se linket herunder.
Kilde: DR og Naturstyrelsen
Se lækre opskrifter på mad med svampe fra DR’s programmer med “Spise med Price” HER
Læs DR Mad’s artikel om svampejagt HER
Først publiceret: 22. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:14