Nu vil de have fjernet heste fra OL

Dyreorganisation klager til OL over behandlingen af heste i Tokyo. Se videoen, hvor tyske Annika Schleu fuldstændig mister grebet om sin hest, og hvor hendes træner slår hesten.

Tyske Annika Schleus behandling af hesten Saint Boy under OL i Tokyo diskuteres stadig. Foto: Marijan Murat/DPA/Ritzau Scanpix

Det vakte berettiget stor opsigt og snak, da den tyske atlet, Annika Schleu, under ridebanespring i moderne femkamp ikke kunne få hesten, Saint Boy, til at springe, og hun derfor endte med at piske heste flere gange, ligesom hendes tyske landstræner, slog hesten med knyttet næve.

Det har nu fået dyreorganisationen Peta, der arbejder med progressivt for at sikre alle dyr en etisk og god behandling, til i et brev til IOC, den internationale olympiske komite, at kræve at få fjernet  alle hestediscipliner ved fremtidige olympiske lege.

Klaget til OL

Det er nyhedsbureauet Reuters, der skriver om sagen, og til Reuters siger præsidenten for Peta, Ingrid Newkirk, at heste ikke selv bestemme om de vil være en del af OL-konkurrencerne eller ej.
“De olympiske lege skal fremvise atleter – ikke evnen til at skræmme og skade heste, der ikke selv vælger at konkurrere, men alligevel gør alt arbejdet. Nogle gange på bekostning af deres liv”,

“Ligesom OL har udviklet sig til at omfatte moderne sportsgrene som skateboarding, opfordrer Peta IOC til at henvise voldelige ridediscipliner til historiebøgerne”

Endnu har præsidenten for den internationale olympiske komite, Thomas Bach, ikke kommenteret brevet.

Peta har skrevet til IOC-præsidenten efter konkurrencen i kvindernes moderne femkamp mødte stor kritik, fordi bl.a. hesten Saint Boy blev slået af den tyske træner, Kim Raisner, mens Annika Schleu forsøgte at få hesten til at mappe ret.

Træner smidt ud fra OL

Det internationale forbund for moderne femkamp, UIPM, besluttede dog allerede dagen episoden under OL at smide Kim Raisner, ud af OL.

Det var tydeligt under konkurrencen, da Annika Schleu ankom til disciplinen i ridebanespring, allerede inden hun kom ind på banen, havde problemer med hesten. Hun kom nemlig ridende grædende på hesten ind på banen.

Inden ridekonkurrencen var Annika Schleu i spidsen for konkurrencen, men hesten som hun trak, havde allerede været på banen en gang med en anden atlet, og her var det også gået galt.

Så da hesten ikke ville det samme som Annika Schleu, mistede hun fuldstændig kontrollen over sig selv og over hesten, og begyndte at piske hesten flere gange.

Stor kritik sidenhen

Annika Schleu har siden hen får enorm kritik for sin behandling af Saint Boy.

En anden episode som Peta fremhæver i brevet til IOC, er, at den irske rytter i moderne femkamp for mænd, Cian O’Connor, fortsatte ridedisciplinen, selvom hans hest Kilkenny havde næseblod.

Selve ridedisciplinen har også modtaget kritik på grund af den dårlige forbindelsen mellem rytter og hest. Rytterne får nemlig tildelt en tilfældig hest inden konkurrencen og har sammen med en anden rytter 20 minutter til at lære hesten at kende, før det går løs på banen.
Forbundet slog et par dage efter episoden fast, at det ikke kommer til at ændre på konceptet trods kritikken.
“Uforudsigeligheden er en del sporten, og det er med til at gøre det unikt”.

Der kommer ændringer

Det internationale forbund for moderne femkamp tager noget af kritikken til sig, og vil kigge nærmere på reglerne frem til OL i Paris i 2024, skriver UIPM i en pressemeddelse.
“UIPM er begyndt at arbejde på en række foranstaltninger, der har til formål at forbedre hestenes velfærd i moderne femkamp og skabe en mere sikker ridedisciplin for alle deltagere”, skriver UIPM, der er i gang med at samle en arbejdsgruppe, der skal kigge nærmere på de forskellige episoder fra konkurrencen i Tokyo. Bl.a. tænker de på mindske antallet af forhindringer og gøre dem mindre.

Se videoen HER med Annika Schleu og hesten Saint Boy under OL

Først publiceret: 21. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:14

Se, hvad vi ellers skriver om: