Sådan taber du mindst muligt på din bil

At købe og eje en bil er en dyr post i husholdningsøkonomien. Men sådan er det jo også med børn og husdyr. De koster også dyrt, men vi får børn og køber dyr alligevel, og det samme med biler.

Men når biler er så stor og dyr en investering i vores private økonomi, så kan det godt betale sig at passe godt den. Det svarer sig nemlig den dag du skal sælge bilen og købe en ny.

Men hvordan får man mest muligt for sin bil, når du skal sælge den og måske købe en ny?

Hvis du er villig til at bruge et par dage på din bil, så kan du ofte få salgsprisen til at stige mange tusinde kroner.

Tjen 18.000 kroner på en weekend

Berlingske Tidende bragte for et par måneder siden en vurdering fra hjemmesiden Bilpriser.dk af en Ford Mondeo fra 2015 e,5 EcoBoost Titanium stationcar, det viste at en byttepris hos en forhandler var på cirka 116.000 kroner i ren handel, hvis bilens stand var “Over middel”, og bilen var synet indenfor seks måneder.

Hvis bilens stand var “Under Middel”, kabinen var medtaget og bilen ikke var synet indenfor et halvt år før salget, ville forhandlere som udgangspunkt kun give 98.000 kroner for bilen.

Det er en prisforskel på 18.000 kroner, som du altså kan tjene, hvis du vil bruge et par dage på det.

Sådan sætter du bilen i stand

Men hvad skal du så gøre, hvis du vil loppe din brugte bil op i pris?

Du skal støvsuge bilen indvendig virkelig grundig. Brug sæderens til tekstilerne og midler til at rense bilens plastikflader.

Bilen skal vaskes grundig, og så skal du polere de små ridser væk. Til slut skal den have en lakrens og en god omgang voks.

Du kan også slippe for alt rengøringssliddet og få bilen sat i stand fra top til tå hos et professionelt klargøringsfirma. Det koster op til et par tusinde kroner, hvis du vil have sæderens, dækshine og alt det andet med. Ja, du kan endda få det gjort hjemme hos dig selv, da mange klargøringsfirmaet også kører hjem til kunderne og ordner bilerne.

Hvis du sørger for, at bilen er nysynet, vil det alene give dig flere tusinde kroner i merpris. Kontroller at alle lygter fungerer, og køre til syn, hvilket kan gøres for et par hundrede kroner.

Hvis du ved, at dækkene er slidte, at det er hul på lydpotten eller bremserne lever på sidste åndedræt, og bilen derfor ikke kan klare et syn, kan det måske bedre betale sig, at sælge bilen uden et nysyn.

Sælg bilen privat

Hvis du har brug for at sælge din bil her og nu, og ikke står og skal købe en bil samtidig med, eller måske vil købe din nye bil på anden måde, kan du selv stå for salget.

Ulempen ved at sælge til en forhandler er nemlig, at den pris du får, ofte er 20-25 % under den pris du får ved at sælge bilen privat.

Når du selv vil sælge din bil privat, skal du starte med at køre den til et professionelt klargøringsfirma. Du vil  ikke kunne genkende bilen, når du får den igen! Sådan en omgang får nemt bilen til at stige 10% i pris.

Tag dernæst billeder af bilen på neutral baggrund. Tag billederne, når det er tørt og lettere overskyet. Stil bilen med let drejet forhjul. Åbn døre og klappe. Fotografer fra alle vinkler. Se evt. hvordan andre biler bliver fotograferet hos forhandlerne.

Vær ærlig i teksten. Ikke love mere end du kan holde. Det giver bagslag, når køberne kommer for at se bilen.

Til slut skal du bruge tid på de forskellige bilsider til at finde den realistiske pris for din bil. Sætter du prisen for høj, så er det ligesom med huse; lang liggetid, og du ender måske med slet ikke at få solgt bilen.

Bilsalg i øjenhøjde

Pressechef Jan Lang fra Bilbasen.dk råder til, at man gør det nemt for køber at overskue bilen, som skal skifte hænder.

“Du skal afmystificere købet”, siger Jan Lang.

“Hjælp køberen på vej. Det handler om at gøre købet overskueligt for køber. Der må ikke være noget, han er i tvivl om. Det betyder i praksis, at servicebogen skal være udfyldt til punkt og prikke, at der skal være tydelige angivelse af hvornår tandremmen eller andre vigtige dele er skiftet”.

“Du bør også være forberedt på, at køber spørger ind til eventuelle problemer med bilen- hvis han gerne vil vide hvorfor noget sidder løst eller rasler – bør du have svar på rede hånd. Han skal vide, at du ikke er ligeglad med bilen”.

Jan Lang anbefaler desuden, at man som sælger bruger de sociale medier til at gøre opmærksom på sin bil.

“Det kan også være en god ide at tage et enkelt billede af dig selv sammen med bilen – nogle købere kan godt lide at få ansigt på sælger inden de ringer eller skriver”.

Lej din bil ud

Der er også en tredje måde at begrænse tabet på din bil. Du kan leje den ud!

Det kan være svært. Ja, faktisk en kæmpe hurdle for mange, at leje deres kæreste eje ud. Men ofte så hjælper en indtægt på helt op til 40.000 kroner om året på smerten.

Danmarks Statistik fortæller, at vores 2,7 millioner biler i gennemsnit står stille 23 timer i døgnet, og det kan man selvsagt godt regne ud er en skidt forretning.

Bilen kan lejes ud hos f.eks. GoMore, der med en nøglefri teknologi, der kan installeres i din bil, kan sørge for at kunderne via GoMores app kan både åbne og låse din bil uden hjælp fra dig.

De mest aktive biludlejere med nøglefri teknologi hos GoMore lejer deres bil ud helt op til 14 dage om måneden. Selvfølgelig skal du så selv undvære bilen i disse dage.

Den typiske udlejning varer to dage og giver dig cirka 300 kroner pr. dag. Syv udlejning om måneden á to dage fratrukket gebyr til GoMore, ja, det kan ende med helt op til 40.000 kroner i indtægt om året, og det er langt mere end det årlige værditab på de fleste biler.

Kilde: bilpriser.dk, Berlingske, Steamrex, etc.

Først publiceret: 27. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:54