Sol, sommer og den syndige sprut

Intet er som en dansk sommer med øl. vin og god mad. Men alting med måde. Læs hvordan kostkonsulent Anders Bach anbefaler du brænder dine genstande af, når du nyder ferien.

Det er sommertid og højsæson for forkælelse. Det gælder både oplevelser rundt omkring i landet og det vi nyder af mad og drikke.

30. juni åbnede et nyt H.C. Andersen museum i Odense. Skabt af en berømt japansk arkitekt og med smukke eventyrhaver som en vigtig del af fortællingen. Den store digter skrev om sit liv og samtiden. I historien “Hun duede ikke” er det moderens liv som vaskekone ved – eller nærmere i – Odense Å, som beskrives.

Det er et liv så langt fra det vi lever i dag, at det næsten er ubegribeligt, at det kun er cirka 150 år siden.

Modsat det glas vin vi nyder til en middag, var brændevinen dengang en dulmende hjælp til den fattige kone og hendes barn:

“Oh, hvor det gør godt! hvor det varmer! det er lige så godt som varm mad, og det er ikke så dyrt! drik, min dreng! Du ser så bleg ud, du fryser i de tynde klæder! det er jo også efterår. Hu! Vandet er koldt! bare jeg ikke bliver syg! men det gør jeg ikke! giv mig en tår endnu og drik også du, men kun en lille dråbe, du må ikke vænne dig til det, mit stakkels fattige barn!” (fra H.C. Andersens “Hun duede ikke”).

Hvordan ser et fornuftigt og sundt forhold til alkohol og de ledsagende snacks ud i dag? Vi har en drukkultur blandt de unge hvor vi ligger højt i europæisk sammenhæng, men får vi også lidt for meget i den anden ende af aldersstigen?

Det anbefalede antal genstande

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger er enkle: syv genstande til kvinder og 14 til mænd om ugen – fordelt over dagene. 14 på en aften er ikke noget Søren Brostrøm vil blåstemple.

Jeg skal ikke gokke nogen i nøden med en moralsk forhammer. Der er mange som med årene neddrosler deres forbrug, mens nogle få bruger øl og vin til tidsfordriv i en hverdag med for lidt indhold, og hen over ugen løber antallet af genstande op.

Cirka 11 procent af alle mænd og 7 procent af alle kvinder mellem 65 og 74 år drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Drik helt naturligt

Hvad er bedst at brænde sine genstande af på?

Jeg foretrækker naturlige produkter. Vin og øl som har været på bordet i århundreder og er lavet ved gæringsprocesser. Det er frugt og druesaft som brygges og forfines. De kan ledsage et lækkert måltid og tilføre smagsoplevelsen en større værdi, end et glas vand har talent til.

Hvidvin til en sommermiddag med god mad eller øl til en frokost er en nydelse, og holder man det på 1-3 genstande, så er der ikke fare for helbredet. Vin skulle i meget moderate mængder være sundt og godt i forhold til hjertekarsygdomme. Det er nyttig information, så man med sindsro kan nyde de kvaliteter vinen tilfører et måltid.

Usunde drinks og flydende brød

Anderledes står det til med drinks med sodavand i. Der flytter de usunde tendenser fra fødevareindustrien over i glasset.

Breezers, gajol-shots og sukkerholdige drinks er med til at overbelaste kroppen med hurtige kulhydrater i en alkohol-sukker-cocktail, i særdeleshed hvis man har diabetes 2.

Ren alkohol som snaps, rom eller cognac er i den modsatte ende af skalaen, når det drejer sig om påvirkning af blodsukkeret. Vin og spiritus får ikke blodsukkeret i vejret.

Øl er en lidt anden historie. Med indhold af hvede og råfrugt kaldes det “flydende brød” i low-carb kredse. Da øl rummer en del kalorier giver det mening, men hvis man ikke høvler sixpacks ned, så ringer alarmklokkerne ikke.

En god måde at reducere alkoholindtaget til en middag er at servere boblevand. Postevand er på ingen måde at foragte, men en mineralvand med brus til fire kroner for to liter, kan peppes op med citronskiver eller hyldeblomst, og så er den et forfriskende indspark som holder promillen nede.

Den knasende ledsager

Et iskoldt glas Rosé på en sommeraften ledsages ofte af snacks.

Her er der også stor forskel på kvaliteten og igen er de naturlige snacks bedre end de kemisk bearbejdede.

Mandler er en gave fra naturens hånd. De kan ristes, ryges og saltes eller spises som de er. Man kan lave dem selv eller købe – det er faktisk lige godt. Nødder og græskarkerner kan man riste på panden eller ovnen med salt eller lidt soya.

Chips og osterejer er smækfyldte af de billige usunde olier såsom solsikke- og majsolie. Kartoflerne i chips er også hurtige kulhydrater og stivelse, modsat nødder som mest består af naturligt fedt. Skruer og møllehjul er på niveau med matadormix. Opfundet i et laboratorium fyldt med E-numre.

Så kort og godt

Vin og øl med måde er fine smagsoplevelser når de ledsager mad – knap nok syndigt…og selvfølgelig er der plads til en Gin og Tonic i ny og næ.

Naturlige snacks som Gud har skabt er bedre end dem Kemiske Ali har udtænkt i sit chipslaboratorium.

På hverdage kan en frisk mineralvand med et jordbær eller lidt lime være en solid opgradering fra postevand, som kan give nogle gode “hvide dage”! Det er dem uden alkohol.

Øl uden procenter i, er også blevet virkelig gode med både smag og fylde.

Go sommer og et lille bitte: SKÅL!

Først publiceret: 13. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:47