Udskyd hækklipningen og hjælp fugle og insekter

I juni skal man som hovedregel vente med at trimme hækken til slutningen af måneden, siger planteekspert Kamilla Høy. Hvorfor får du svaret på her.

Hækken skal være klippet inden Sankt Hans. Det er et mantra, de fleste haveejere har hørt mange gange.

Det er dog helt forkert, hvis man skal lytte til Kamilla Høy.

Hun har 13 års erfaring og er plantefaglig rådgiver hos Plantorama, som er Danmarks største havecenter.

“Hækken skal være afblomstret, så insekter og fugle har haft mulighed for at hente føde i blomsterne. Og det er vigtigt at tjekke efter fuglereder, for det er det værste, man kan møde, når man klipper hæk”, siger hun.

Haveejerne anbefales altså derfor at skubbe hækklipningen til slutningen af juni eller start juli. Det er med til at skabe en naturvenlig have med plads til insekter og fugle.

Mere varmehjælp på vej: Check hæves til 6.000 kroner

Der skrues nu ekstra op for hjælpen til danskere, der er ramt af højere udgifter til opvarmning.

Regeringen og forligspartier er blevet enige om endnu varmepakke, der blandt andet betyder en varmecheck på et højere beløb end tidligere – og at grænsen for, hvem der kan få hjælp, hæves.

Ifølge aftalen hæves den skattefri varmecheck med 3.750 kroner til 6.000 kroner. Omkring 419.000 danskere vil dermed automatisk modtage checken.

Samtidig fordobles det beløb til den pulje på 100 millioner kroner, som kommunerne kan bevilge til værdigt trængende..

Puljens 200 millioner skal dække udgifter i år og næste vinter med en opfordring til kommunerne om at gøre en ekstra indsats for at oplyse borgere om muligheden for at søge støtte.

Ekstra håndsrækning

”Det er glædeligt, at regeringen og forligspartierne nu lægger ekstra på hjælpen. De hidtidige ordninger forslår som en skrædder et vist sted, men nu kan mange familier og pensionister glæde sig over, at de får en ekstra håndsrækning i en tid med kraftig stigende udgifter til energi- og varme. Det skal der lyde en stor tak for,” siger direktør i ældreorganisationen Faglige Seniorer, Palle Smed.

Aftalen betyder, at grænsen for at komme i betragtning for hjælp hæves fra til 650.000 kroner efter AM-bidrag eller 706.000 kroner før AM-bidrag

Målgruppen vil være hjem, der bliver opvarmet af gasfyr og husstande, hvor det er el-radiatorer eller varmepumper som er primær varmekilde.

Prisstigning efter invasion

Det er regeringen der sammen med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet, der står bag den nye aftale.

Den første aftale om en varmecheck blev indgået i februar. På daværende tidspunkt havde Rusland ikke invaderet Ukraine, men stigende gaspriser betød allerede dengang forhøjede varmepriser.

Siden har den russiske invasion betydet, at energipriserne er steget yderligere. Det er især gaspriserne, der er skudt i vejret.

Læs mere om energi, økonomi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

“Det er især den ældre generation, der siger: Husk at få klippet hæk før Sankt Hans. Det fraråder jeg, da det forstyrrer havens liv og diversitet”, fortæller Kamilla Høy.

Sankt Hans falder 23. juni, og hvis hækken klippes tidligere, kan hæksaksen altså både komme i karambolage med fuglereder med unger og insekternes blomster.

Det kan du tage fat på

Til gengæld er der meget andet, havefolket kan give sig i kast med.

Med en gennemsnitstemperatur på 14,9 grader kan juni både være mild og lun.

Derfor er det netop i juni, at de frostsarte blomster- og grøntsagsfrø kan plantes med ro i sjælen, fortæller Kamilla Høy.

“Hvis bare der er lidt rim tre nætter i træk, så skader det mange kimplanter på friland. Hjemme i min have trækker jeg den selv til det sidste, fordi jeg før har været uheldig med frilandssåning”, siger hun.

I juni skal man klø på med at fjerne ubudne planter, for det bliver først rigtigt svært at få bugt med dem senere på sæsonen.

“Få luet igennem i både bede og mellem belægning, så ukrudtet ikke kommer i blomst og derefter smider frø”, siger Torben Wiimh, der – på tiende år – er faglærer på anlægsgartneruddannelsen på Kold College i Odense.

På den måde kan man holde trykket af ukrudt nede gennem sommeren.

Endnu et tiltag mod ukrudt er at feje og fuge sin belægning, så der ikke er huller og sprækker til at vokse i.

Fjern mos og gød plænen

Hvis man vil gøre noget godt for sin græsplæne, så er juni ved at være sidste chance, inden jorden bliver for tør.

“Få revet mos af græsplænen og efterså med græsfrø. Hvis de skal have fat, så skal det være, mens der stadig er fugt til det”, siger faglæreren, der også selv er uddannet anlægsgartner.

Det er også en god idé at få gødet plænen, før sommeren rigtigt sætter ind.

Først publiceret: 16. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 14:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

og