Mette F.: Vi begynder at kunne ånde lettet op

Statsminister Mette Frederiksen siger i sin 1. maj tale, at Danmark gradvist er på vej ud af den akutte krisehåndtering af corona. Det giver plads til at hæve de politiske ambitioner, siger Mette Frederiksen.

“Min tro på, hvad vi kan i Danmark, er kun blevet større her, hvor vi gradvist er på vej ud af den akutte krisehåndtering af corona”.

“Hvis vi vil. Hvis vi tør. Så kan vi nu hæve ambitionerne. Se langt frem. Stille os selv spørgsmålet: Hvor er du om ti år? Hvor er vi som samfund?”, siger Mette Frederiksen i talen, der var optaget forud for 1. maj.

Mette Frederiksen understreger dog samtidig, at “faren ikke er drevet over endnu”. Mange europæiske lande kæmper nemlig fortsat med nedlukninger i lyset af corona.

“Det er stadig biologi, vi kæmper imod, og det er ikke sådan, at virus pludselig har besluttet at slå en bue uden om Danmark. Men for hver dag, der går, hvor vi stadig holder smitten nede, hvor flere bliver vaccinerede, så begynder vi at kunne ånde lettet op. Vi begynder at kunne sænke skuldrene. Ranke ryggen”.

“Jeg tror, at Dannebrog kommer til at vaje ekstra flot i kolonihaverne sommeren over. Vi står over for en ny begyndelse”, siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at regeringen blandt andet vil benytte den forbedrede situation til inden sommer at tage det “næste store skridt i opgøret med centraliseringen”:

“Vi vil foreslå en omfattende udflytning af uddannelser og uddannelsespladser. Flere skal kunne gå i skole og uddanne sig i hele landet”, siger Mette Frederiksen.

Dermed fortsætter hun sin kamp for at skabe en anden balance mellem land og by. For mange provinsbyer har uddannelsesinstitutionerne stor betydning for at beholde en del af de unge i byen, og det vil nu blive et tema på Christiansborg.

På 1. maj har støttepartierne SF og Enhedslisten rejst et helt andet ønske. Både SF’s formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen har på 1. maj talt for at hæve dagpengene.Den diskussion gik Mette Frederiksen ikke ind i i talen. Men hun lægger op til en mere langsigtet “samtale” om, hvordan den danske “samfundsmodel” kan styrkes.

Mette Frederiksen peger blandt andet på behovet for, at flere kommer i arbejde eller tager en faglært uddannelse, og at der slås hårdt ned på “social dumping”. Statsministeren ønsker også et opgør med, at “mange unge ansættes i meget usikre og korte ansættelser.”

“Der er nok at tage fat på. Derfor kommer regeringen heller ikke med alle svarene. Men jeg vil gerne invitere til den samtale. Med det mål at vi sammen skriver det næste store kapitel om vores land. Hvordan vi fornyer og styrker vores samfundsmodel”, siger Mette Frederiksen.

Først publiceret: 1. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:31

Se, hvad vi ellers skriver om: