Til søs med dronningen: Her kommer hun på besøg

Der bliver fuld fart på kongeskibet Dannebrog i år efter alt var aflyst sidste år. Både Grønland og Færøerne samt Sønderjylland, Esbjerg, Fanø og Thisted får besøg af dronningen på det flotte skib.

På tirsdag går dronningen officielt ombord på kongeskibet Dannebrog og spiser frokost med kaptajnen og andre fra besætningen. Dermed er Dannebrogs sejlsæson 2021 i gang.

Den nye sæson har virkelig et fuldt program hele sommeren, der fører dronningen til Genforeningsfejring i Sønderjylland, på togt til Færøerne og Grønland og på sommertogt til kommunerne Thisted, Esbjerg og Fanø.

Årsagen til at dronningen skal så mange steder i år med Dannebrog er fordi det var umuligt, at gennemføre togter i 2020 på grund af corona-situationen.

Genforening i Sønderjylland

Det første højdepunkt på årets sejlsæson bliver søndag 13. juni, hvor Dronningen deltager i markeringen af 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland.

Sidste år blev Kongehusets planlagte genforeningsaktiviteter i juli måned aflyst, ligesom også alle Dannebrogs togter blev aflyst på grund af corona.

I år er det planen, at Dronningen deltager i den udskudte fejring med et program, der er inspireret af det arrangement, som fandt sted i 1920.

Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og Hans Kongelige Højhed Prins Christian vil også deltage i dele af markeringen.

Færøerne og Grønland

En måned senere stævner Kongeskibet Dannebrog mod nord på et Rigsfællesskabstogt.

Dronningens besøg på Færøerne finder efter planen sted i midten af juli, og undervejs vil Dronningen besøge byer og bygder på de nordatlantiske øer.

Besøget i Grønland begynder i slutningen af juli og fortsætter ind i august. De endelige datoer for besøgene på Færøerne og i Grønland meldes ud snarest.

Thisted, Esbjerg og Fanø

Sidst på sommeren besøger Dronningen Thisted 30. august, Esbjerg 31. august og Fanø 1. september.

Det er de enkelte kommuner, der er værter for besøgene, og på sommertogterne vil Dronningen blandt andet besøge en række virksomheder og kulturinstitutioner.

Gammel tradition

Sommertogter med Kongeskibet er en tradition, der går over 100 år tilbage. Gennem årene har Dannebrog besøgt hovedparten af havnene i Danmark, på Færøerne og i Grønland.

Herudover har Dannebrog i tidens løb besøgt havne i Middelhavet, Caribien og på USA’s østkyst.

Ud over at tjene som officiel og privat residens for Dronningen og den kongelige familie tager skibet også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste.

Uddanner sømænd

Derudover fungerer Kongeskibet Dannebrog som uddannelsessted for skibets 38 værnepligtige.

Uddannelsen, der varer ni måneder, giver de værnepligtige en basisuddannelse, der gør det muligt at fortsætte uddannelse eller karriere i Søværnet.

Først publiceret: 28. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:31

Se, hvad vi ellers skriver om: