Rejsefeber? Sådan genåbner verden

Verden åbner sig igen de næste to måneder, hvis smittetallene og corona-guderne vil det. Læs her hvornår myndighederne ikke mere fraråder rejser til udlandet.

Fra onsdag 21. april og frem til 28.juni genåbnes vores verden igen inddelt i fire faser, har politikerne besluttet. Og der er grund til at glædes, for umiddelbart ser det ud som om seniorerne kan rejse til udlandet i løbet af sommeren.

Den store genåbningsaftale er inddelt sådan:

Fase 2

1. april er hele verden ikke længere kun “rød,” men opdelt i gule, orange og røde lande og regioner. I stedet indføres ugentlige risikovurderinger baseret på smittesituationen i de givne lande eller regioner.

Personer, der rejser fra gule lande og regioner, undtages fra isolationskrav, siger aftalen.

Ifølge aftalen behøver erhvervsrejsende ikke længere isolere sig efter endt rejse, og danskere, der rejser til egen ødegård i Norden, heller ikke behøver gå i isolation efter rejsen. Ligeledes undtages færdigvaccinerede fra gule lande og regioner, fra isolationskrav.

Fase 2

Fase 2 begynder efter planen 1. maj. I fase 2 kan færdigvaccinerede danskere og turister fra gule og orange EU- og Schengenlande rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation.

Kravet om en negativ coronatest ved indrejse til Danmark lempes også, således at testen må være foretaget op til 48 timer før indrejse mod nu 24 timer.

Fase 3

Fase 3 forventes at træde i kraft 14. maj, når danske borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik.

Her vil kravet om ”anerkendelsesværdige formål” for udlændinges indrejse fra orange lande til Danmark afskaffes.

Ligeledes fra 14. maj hæves den såkaldte incidensgrænse for at lukke/åbne gule og orange zoner fra de hidtidige 20/30 til 50/60 smittede per 100.000 borgere per uge.

Hidtil har et land eller en region gået fra orange til gul ved et incidensniveau på under 20 nysmittede per 100.000 indbyggere per uge, mens landet eller regionen er gået fra gul til orange ved et incidenstal på 30 eller derover.

Fra midten af maj vil grænserne blive på 50/60.

Kigger man på den aktuelle smitteudvikling i Europa, så vil der med incidensgrænsen på 50/60 være to lande i EU og Schengen, som det vil være muligt at rejse til lige nu, henholdsvis Island og Portugal samt i nogle få regioner i andre lande.

For gule lande vil der ikke være krav om anerkendelsesværdige formål eller isolation, mens der for orange lande ikke vil være krav om anerkendelsesværdige formål for udlændinge med bopæl i EU-og Schengenlande.

Fase 4

Fase 4 forventes at træde i kraft den 26. juni, når EU-coronapas (Digital Green Certificate, red.) er indført. Med et EU-coronapas kan man holde sommerferie i Europa, og turister med coronapas kan holde ferie i Danmark.

Først publiceret: 14. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 14:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og