Sund og rask: Først kostændring, så træning!

Vi kan sætte os tungt i sofaen og følge med, når en vildt kommanderende træner i TV pisker fem fede kokke rundt på en sportsplads. Eller når lægen flytter ind og giver en go’ gang voksen-skæld-ud, hvis motivationen er for lille eller vægttabet ikke rigtig lykkes.

Men er det rimeligt at fokusere så meget på træning når man laver reality-TV om sundhed og vægttab?

Der er i hvert fald seertal og underholdning i det. Men hvis vi sidder tilbage med en følelse af, at den eneste måde man kan komme af med nogle kilo er den på skærmen, så er det ret misvisende.

Breaking news: Gå en tur

Charlotte Bøving, lægen som “flytter ind”, er selv hovedkilde i en dugfrisk artikel på DR´s hjemmeside som faktisk gør op med det, hun så dramatisk anbefaler i den bedste sendetid. Artiklen handler om, at det er lige så godt at gå en tur på en time som at løbe i en halv!

Det er breaking news i forhold til de med megafon udråbte anbefalinger som har været gældende i årevis. Pulsen op! Pulsen op!

Det er dog ikke en slentretur de anbefaler, men rask trav som giver forbrænding og dermed kommer pulsen op i omdrejninger.

Vægttab motiverer

Det er klart, at kroppen skal bevæges og motion er vigtigt. Det giver bedre kondition, nedsætter aldringsprocessen og risikoen for hjertekarsygdomme.

Men nogle af de mest spændende ting jeg fandt ud af, da jeg arbejdede på min bog “SÅDAN! – medicinfri og ti kilo lettere” var, at en man med fordel kan vende rækkefølgen om, hvis man gerne vil i bedre form og eventuelt tabe sig.

Start med kostomlægning og korte gåture. Den giver et vægttab, og så øges lysten til motion og træning.

Et vægttab kan være stærkt motiverende. Modstanden mod at cykle, gå eller dyrke sport bliver mindre, når vægten er lavere og grundformen er bedre.

Skær ned på hurtige kulhydrater

Den letteste måde at tabe lidt kilo er ikke at tælle kalorier, men at skære ned på forbruget af de hurtige kulhydrater: Brød, pasta, ris, chips, slik og så de hellige kartofler…

Det gør at kroppen forbrænder fedt og man opnår et mere stabilt blodsukker. Det giver bedre nattesøvn og mindre behov for mellemmåltider. De kulhydrater vi spiser, som ikke bliver forbrændt i kalorieregnskabet, omdanner kroppen nemlig til…fedt.

Mit mantra er, at det er nemt at overspise de mange fristende kulhydrater og meget sværere at overspise den lidt “tungere” kost som mætter længe – derved kommer der bedre balance i kalorieregnskabet.

Så: Læg kosten lidt om og begynd at dyrke lidt mere motion – i den rækkefølge!

Sådan kommer du i gang

Forslag til at komme i gang, til alle som ikke satser på et maratonløb i ny og næ:

Maden

Spis det du kan lide tre gange om dagen, men skift en god del af pasta/ris/brød/kartofler ud med kål, salat, friske grøntsager, nødder og bær. Drop snacks og mellemmåltider. Snup et glas vin eller en øl til aftensmaden – det er sundere end wienerbassen, som du sparede om formiddagen.

Motionen

Den mest berømte fejl: NU skal det være!! Topmotiveret giver man fuld gas et par gange i skoven og når kroppen værker er de første tanker: “Det er ikke noget for mig og det kan umuligt være sundt”.

Start stille og roligt op med gåture – der er ikke noget der haster. Det er ikke et træningsprogram. Den bedste motion er den man nyder, og den man får gennemført. Den bliver man glad for i længden og det er det allervigtigste. Resultaterne kommer over tid.

Tænk ikke negative tanker så som: “Jeg burde have gjort mere, gået hurtigere, startet tidligere”. Det er lige meget.

Kombiner løb og gang

Jeg kan lide at kombinere gå/løb. Løber jeg en kilometer, så er jeg glad for det – derefter går jeg måske to kilometer og er meget opmærksom på naturen. Det er også godt for hjernen og virker afstressende.

Varier oplevelserne: Hunden ind i bilen og ud til en skov eller engsø. Op på cyklen uden en forudbestemt rute. Genfind din gamle sport, hvis det er muligt.

Træningscentret

Træningscentre er dybest set noget fanden har skabt, men der kan jo være gode grunde til at gennemføre pinslerne. Det kan være genoptræning, eller at årstiden gør udendørsaktivitet for koldt.

Det bedste, man kan få ud af træningscentret, er at få styrketrænet de muskler i ryggen og overkroppen, som ikke bliver aktiveret så meget ved en rask gåtur. Løbebåndet kan være “gåturen” i vintermånederne.

2-3 gange om ugen

Kroppen har godt af fysisk aktivitet og det smitter på humøret, så det er min anbefaling at komme afsted 2 til 3 gange om ugen.

At vi i gennemsnit bliver godt 80 år siger noget om hvor stærk en konstruktion mennesket er, men det gavner livskvaliteten fra 60 til 80 at give den en lille smule gas…

Start i det milde forår – det føles lidt ligesom medvind på cykelstien…

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Først publiceret: 28. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:13

Se, hvad vi ellers skriver om: