Kommune vil åbne plejehjem for naturelskere

Københavns kommune har i forvejen otte plejehjem for ældre med specielle interesser. Nu vil borgmester åbne yderligere et for naturelskere.

Er du til bier og blomster og elsker naturen, så er der mulighed for at dyrke dine interesser og bo sammen med ligesindede, når du skal på plejehjem.

Det er i hvert fald planen i Københavns Kommune, der vil åbne yderligere et såkaldt profil-plejehjem for naturelskere.

I forvejen findes otte andre plejehjem i kommunen for ældre, der ønsker at bo sammen med andre med samme interesser.

Vild natur og have

Et kommende natur- og biodiversitetsplejehjem skal være et sted med plads til eksempelvis vild natur, bistader og insekthoteller, og med mulighed for at lave aktiviteter, der tager udgangspunkt i et rigt natur- og dyreliv, lyder det fra  sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

“Her skal beboerne have mulighed for at nyde naturen og alt det, den kan byde på – selvom de bor på plejehjem. Nogle vil kunne være med til at passe og pleje have- og dyreliv, andre kan finde glæde i at omgive sig med natur eller følge med i årstidernes gang”,  siger Sisse Marie Welling.

Hun vil tage forslaget om de nye plejehjem med til forhandlinger i foråret.

Skaber fællesskab

På de såkaldte profilplejehjem er der særligt fokus en hverdag blandt beboerne, der er med til at skabe fællesskab og forebygge ensomhed.

“Selvom man bliver afhængig af hjælp og pleje fra andre, så er man stadig sig selv – med helt egne interesser og egne behov. Det vil vi gerne blive ved med at omfavne endnu bedre i København, og det er baggrunden for, at vi har åbnet en række plejehjem med særlige profiler”, forklarer Sisse Marie Welling.

Otte plejehjem med særlige profiler

Formålet med Københavns Kommunes profilplejehjem er at imødekomme de ældres individuelle behov og interesser. Der er i alt otte profilplejehjem i kommunen.

Mangfoldighed

Peder Lykke Centret på Amager er et plejehjem med fokus på mangfoldighed. Her bor mennesker sammen på tværs af etnicitet, kultur og sprog. Peder Lykke Centret henvender sig til borgere af enhver etnisk herkomst.

Sport og leg

Plejecentret Hørgården på Amager har fokus på sport og leg. Plejehjemmet arrangerer sportslige begivenheder, spil og konkurrencer og arrangerer lege fra dengang beboerne var børn.

Udeliv og dyr

Plejecentret Bonderupgård i Vanløse har fokus på udeliv og dyr. Plejehjemmet har kanariefugle, undulater, høns, papegøjer, kaniner, marsvin og hunde.

Derudover har plejehjemmet også en sansehave med springvand, drivhus, urte-, grøntsags- og blomsterbede, som beboerne kan være med til at passe.

Mad og film

Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro har fokus på mad. Plejehjemmet har fx temamiddage, ture ud af huset til for eksempel økologiske landbrug og gartnerier. Derudover viser plejehjemmet film og programmer med fokus på mad, for eksempel Babettes gæstebud og Spise med Price.

Musik og sang

Plejecenter Sølund på Nørrebro har fokus på musik. Plejehjemmet har fx en musikcafé og arbejder med mange forskellige former for musik, for eksempel musikture, fællessang, rytmik og sanglege med børn.

Bøsser og lesbiske

Slottet i De Gamles By på Nørrebro har fokus på LGBT (bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner+). På Slottet kan LGBT-personer føle sig trygge og dele interesser med de andre beboere både med og uden LGBT-baggrund.

Kunst og kultur

Ørestad Plejecenter på Amager har fokus på kunst og kultur. Du kan derfor se, høre og opleve kunst og kultur i hverdagen, og du har mulighed for selv at udfolde dig kunstnerisk.

Fag og håndværk

Håndværkerforeningens Plejehjem i Emdrup har fokus på fag og håndværk. Plejehjemmet fokuserer på beboernes arbejdsliv og fag og den betydning arbejdsliv og fag har for beboernes identitet og livskvalitet.

Du kan læse mere om de københavnske profilplejehjem her.

Hvad mener du?

Er det en god eller dårlig ide at plejehjem indrettes til beboere med fælles interesser? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

Først publiceret: 9. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 14:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og