Derfor er ældre og erfarne politikere nødvendige

Joe Biden på 78 år er den ældste præsident i USA's historie. 77-årige Marianne Jelved og det 90-årige byrådsmedlem Fritz Reuther peger på, at erfaring og evnen til at lytte er de største fordele ved ældre politikere.

Joe Biden er indsat som USA’s 46. præsident, og dermed bliver 78-årige Joe Biden den ældste præsident nogensinde i amerikansk historie.

Lige netop hans alder har der været meget fokus på under valgkampen, især fra Trumps lejr (Trump er 74 år, red.), men også fra medierne.

Faglige Seniors nyhedsbrev har talt med et par af Danmarks ældre politikere og spurgt dem, om den høje alder ikke kan være en fordel i politik.

Jeg oplever, at jeg er blevet meget bedre til at fokusere på hvad det største problem er. Hvad der er vigtigst.

Marianne Jelved, medlem af Folketinget, 77 år

“Man har en særlig styrke, når man bliver ældre i politik”, fortælle 77-årige Marianne Jelved, der har været medlem af Folketinget i 34 år – siden 1987 – for Det Radikale Venstre.

Bedre til at lytte med alderen

77-årige Marianne Jelveds alder giver hende mange flere kompetencer.

“Man får en fantastisk erfaring, der gør man har noget at have sin mening i. Og så oplever jeg, at jeg er blevet enormt god til at lytte. Når folk beder om et møde med mig i dag, så lytter jeg meget mere nu. Du kan sige, at jeg hjælper dem med selv at finde en løsning på deres problem”.

“Jeg oplever, at jeg er blevet meget bedre til at fokusere på hvad det største problem er. Hvad der er vigtigst”.

“Jeg sorterer de mere uvigtige problemer fra, og koncentrerer mig om det vigtigste. Og sammen med et kæmpestort netværk i hele landet, så er jeg i dag meget bedre til at hjælpe folk i den rigtige retning, når de henvender sig med problemer”, fortæller Marianne Jelved.

Byrådsmedlem på 90 år

I kommunalbestyrelsen i Hørsholm kommune, sidder 90-årige Fritz Reuther for Venstre. Det har han gjort siden 2018, hvor han blev opfordret af partiet til at stille op.

“Jeg tror, at det overraskede Venstre i Hørsholm, at jeg kom ind. Men det gjorde jeg, og jeg har nydt det hele tiden”, siger Fritz Reuther.

“Fordelen ved at have en i min alder i lokalpolitik, er, at jeg har boet i kommunen siden 1964, altså 57 år, så jeg er den i kommunalbestyrelsen, som har den længste lokalkendskab og kender udviklingen bedst i vores kommune”.

“Jeg sidder i et udvalgt der blandt andet med plejehjem og planlægning at gøre, og der oplever jeg, at jeg meget nemmere og hurtigere kommer i kontakt med de ældre målgrupper, når jeg kommer rundt i kommunen. Det er tydeligt, at ældre vælger at komme til mig, fordi jeg er på deres egen alder – eller er ældre,” spøger Fritz Reuther.

“Jeg oplever også, at de yngre i kommunalbestyrelsen ikke har interesse i de gamle. De fleste er mere interesseret i de unge og i sport. Der er jeg nok mere de ældres stemme i kommunalbestyrelsen”, mener Fritz Reuther.

Behov for ældre i politik

Det skal være både plads og et behov for ældre i både lands- og kommunalpolitik, mener Marianne Jelved også.

“Der er absolut behov for en bred aldersspredning i Folketinget. Fordelen er også, at vi ældre kan lære fra os til de yngre medlemmer. Jeg har for eksempel slået mig sammen med Lotte Rod i Det Radikale Venstre, omkring skolepolitikken. Jeg sidder i overført betydning bagved hende og hjælper og sparrer med hende. Som en slags mentor”.

“Jeg har ikke mere behov for at konkurrere i mit politiske arbejde. Ikke mere behov for at komme i medierne. I stedet vil jeg hellere sparre med Lotte Rod og give hende de råd, som hun har brug for i sit politiske arbejde”, forklarer Marianne Jelved.

Joe Bidens egen kampagne har bl.a. fokuseret på, at han stadig er i fuld vigør.

Egenskaber som at lytte, livserfaring, lang politisk erfaring, evnen til at finde ind til kernen i problemet og det store, livslange politiske netværk.

Det er alle ting, som Marianne Jelved mener, også vil være en stor fordel for Joe Biden, der nu skal til at hele et splittet og traumatiseret USA i de kommende år.

Hvad mener du?

Er det en fordel eller ulempe med ældre politikere? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

Først publiceret: 9. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 14:09

Se, hvad vi ellers skriver om: