Findes der et liv efter døden? Bliv klogere i ny bog

En lang række danskere fortæller i ny bog om deres nærdødsoplevelser.

Hver 6. der har været død i kortere eller længere tid – og er blevet genoplivet – har haft en nærdødsoplevelse, viser amerikanske studier. Ofte er det meget ægte oplevelser, som gør så voldsomt et indtryk på personen, at det medfører en ændring i deres kommende liv og i deres personlig.

Journalist Esther Dyrby fra Frederiksværk fik interesse for nærdødsoplevelser efter et familiemedlem i 2002 oplevede fænomenet. Siden har hun nærstuderet emnet, og bl.a. lært, at nærdødsoplevelser intet har at gøre med, om man tror på en gud, lever et spirituelt liv eller tilhører en bestemt trosretning. Tværtimod.

Oplever de samme ting

I Esther Dyrbys nye bog, “Uforklarlige Nærdødsoplevelser”, medvirker bl.a. lægen Tobias Kvist Stripp. Han er en del af en forskningsenhed på Syddansk Universitet, der følger patienter, som har været tæt på døden. I bogens første kapitel peger han på, at mange mennesker med nærdødsoplevelser, oplever meget de samme ting. Det kan være ting som:

Forsiden på Esther Dyrbys bog om nærdødsoplevelser
  • De forlader deres krop og iagttager den et andet sted fra – typisk under loftet. Nogle vender herefter tilbage til deres krop, hvorimod andre kommer ind i en tunnel eller møder afdøde familiemedlemmer.
  • Mange beretter om et stærkt lys og oplever andre dimensioner eller møder en guddommelig instans.
  • Over halvdelen beretter, at nærdødsoplevelsen er lige så ægte eller mere ægte end den verden, vi lever i til daglig, og at oplevelsen på ingen måde kan sammenlignes med for eksempel en drøm.
  • Det er også fælles for mange med nærdødsoplevelser, at de over tid bliver mere kærlige, føler større omsorg for naturen, samt at de har et større engagement til at hjælpe andre mennesker.

Det er dog ikke alle nærdødsoplevelser, der er præget af hvidt lys, afdøde familiemedlemmer samt fred og ro. Mellem 5 og 20 procent af alle nærdødsoplevelser har et element af negativitet, siger Tobias Kvist Stripp i bogen.

Mettes historie

I “Uforklarlige Nærdødsoplevelser” fortæller 20 personer deres personlige beretning som de oplevede det, da de døde.

Der er bl.a. Mette fra København, der blev ramt af meningitis som 14-årig og kom i respirator. Pludselig befandt hun sig i et rør af de smukkeste farver sammen med sin afdøde morfar. De kunne ikke tale, men kommunikerede ved at smile og grine til hinanden. Den kærlighed og det lys, han udstrålede, gav Mette en overvældende følelse af fred, mens de to sammen fløj gennem det farvestrålende rør. På et tidspunkt kom de til en skillevej, hvor morfaren signalerede, at Mette skulle tage vejen til højre, mens han tog vejen til venstre. Mette havde mest lyst til at blive hos ham, men han insisterede med sit ansigtsudtryk på, at hun tog den anden vej. Det gjorde hun, og det næste hun husker, er, at hun vågner op og for enden af hendes seng står hendes storebror med en opadvendt tommefinger.

Mettes beretning er blot en af de mange beretninger i bogen, hvor personen bagefter oplevede, at det var svært at sætte ord på den store oplevelser, ligesom hun også blev så påvirket af sin nærdødsoplevelse, at det var med til at forme hendes liv og personlighed bagefter.

“Uforklarlige Nærdødsoplevelser” udgives 11. marts 2021 på Skriveforlaget. Den koster 149,95 kroner og er på 128 sider.

Her kan du købe bogen.

Først publiceret: 1. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. maj 2021 kl. 14:46

Se, hvad vi ellers skriver om: