Julefrokoster, spritkontrol og en opskrift på alkoholfri snaps

Der er stadig bilister som tror, de sagtens kan snige en lille promille hjem ad de små veje efter en god julefrokost.

Julemåneden er godt i gang og for mange betyder det også julefrokoster med øl og snaps. Politiet gennemfører derfor deres traditionelle landsdækkende spirituskontroller helt indtil den 26. december.

Selvom mange julefrokoster nok er aflyst på grund af corona, er der stadig bilister som tror, de sagtens kan snige en lille promille hjem ad de små veje og undgå at blive knaldet.

Der er også nogle som glemmer, at man sagtens kan have drukket så meget, at man er for påvirket til at køre bil næste morgen og formiddag.

Sidste år blev 413 bilister sigtet for spirituskørsel, og derudover sigtede politiet også 511 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Der sker stadig for mange trafikulykker, hvor chaufføren har drukket for meget. I 78 trafikulykker var alkohol en medvirkende årsag til, at ulykken skete, og i 17 ulykker, blev føreren mistænkt for at have kørt i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

Pas på med alkohol og medicin

Politiet kontrollerer lige nu for spirituskørsel, men de tjekker også, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Mange ældre tager dagligt medicin. Faktisk bruger hver femte dansker over 65 år fem eller flere lægemidler samtidig, og medicinforbruget stiger med alderen.

En del receptpligtig medicin påvirker dine kørefærdigheder. Tidligere var det især sovemedicin og antidepressiv medicin, som var problematisk.

Tjek derfor, om din medicin har en rød advarselstrekant på, og om der står noget på indlægssedlen om bilkørsel.

De færreste tænker over, at kombinationen af medicin og alkohol både kan forstærke eller forringe medicinens effekt og fremkalde uventede bivirkninger af medicinen.

Bliver hurtigere fuld

Kroppens evne til at nedbryde alkohol nedsættes, når du bliver ældre. Det samme antal genstande har en større effekt på et ældre menneske end på et yngre menneske.

Derfor bliver du bliver hurtigere fuld, og der skal mindre alkohol til at påvirke dine sanser og evner, end du måske tidligere har været vant til.

Det betyder også, at når du drikker en genstand, får du en højere alkoholpromille i blodet, end du gjorde tidligere.

Derfor er det bedste råd altid at lade bilen stå, når der er alkohol involveret.

Hvad gør du?

Kører du bil, når du har drukket alkohol? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: 7. december 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og