Kommuner får frie tøjler i ældreplejen

Tre kommuner får som forsøg i tre år mulighed for at sætte hjemmepleje og plejehjem fri fra kommunale regler og statslige krav. Faglige Seniorer: Frihed er godt - men der skal handling til her og nu.

Statsminister Mette Frederiksen annoncerede i åbningstalen, at syv kommuner nu får fuldstændig  frihed på udvalgte velfærdsområder.

Og det er Langeland, Middelfart og Viborg kommuner, der har fået stafetten, når det handler om ældrepleje.

”Det bliver spændende at følge de nye 3-årige forsøg. Vil det virkelig kunne mærkes hos de personer, som modtager hjemmepleje og hos beboerne på plejecentrene? Det er godt at få fjernet al unødvendigt bureaukrati og dokumentationskrav. Så vil der blive mere tid til at servicere vores ældre medborgere,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der tilføjer:

“Men krisen i landets ældrepleje handler om meget mere end regler og restriktioner. Det handler om manglende overskud og det handler om dårlig ledelse og kommuner, der ikke tager ansvaret på sig.  Det er på disse områder, den virkelige forandring skal finde sted”, siger han.

Derfor opfordrer vi regeringen til, at kommunernes ansvar for en værdig ældrepleje bliver gjort helt konkret og tydeligt.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

I den senere tid har der været store diskussioner om omsorgen for landets ældre.

I følge Palle Smed har det tydeligt vist, at det er kommunerne, der har udvist manglende ledelse og manglende ansvar.

“Hvis de nye forsøg skaber en ramme om ældreomsorgen, hvor ansvaret reduceres, så bliver det mere utydeligt for de ældre og deres pårørende at finde ud af, hvor man skal henvende sig, hvis omsorgen svigter,” siger Palle Smed.

Kommuner skal tage ansvar

”Jeg er stor tilhænger af øget frihed til kommunerne. Men vi skal også huske på, at love, regler og tilsyn ikke er kommet ud af det blå, men fordi mange kommuner ikke har kunnet administrere friheden.

Derfor opfordrer vi regeringen til, at kommunernes ansvar for en værdig ældrepleje bliver gjort helt konkret og tydeligt. Vi ønsker også, at der skabes mere åbenhed, så alle kan følge med i, hvordan kommunerne forvalter den nye frihed”, siger Palle Smed.

”Det er godt at få rykket ved regler og dårlige vaner. Men i nogle kommuner sejler ældreplejen fortsat. Det seneste eksempel var jo i landets næststørste kommune, Aarhus, hvor man ellers skulle forvente, at der var mere styr på tingene. Og den slags problemer løser vi ikke gennem forsøg med frihed, men gennem handling her og nu.”

Mette F: Det handler om anstændighed

I sin åbningstale satte statsminister Mette Frederiksen fokus ældreplejen efter afsløringer af omsorgsvigt.

Det handler om anstændighed – om at nogle svigter deres ansvar.

Mette Frederiksen, statsminister

“Billederne af Else. Andre hemmelige optagelser fra plejehjem. Nedværdigende, umenneskeligt, smerteligt. Hvor udspringer problemerne? Noget handler om, at der mangler tid og medarbejdere. Vi er i gang med at prioritere velfærden igen – det er nødvendigt. Men kroner og ører er langt fra hele svaret. Vi får aldrig løst problemerne, hvis det er dér, diskussionen begynder og ender.

Mangel på ordentlighed og respekt handler ikke bare om penge – men om faglighed og ledelse. Også til at tage affære, når de få, som ikke skal arbejde med mennesker, overskrider alle grænser. Det handler om anstændighed – om at nogle svigter deres ansvar”, lød det fra Mette Frederiksen.

Hvad mener du?

Hvad siger du til, at kommuner som et forsøg får frihed til at sætte plejehjem og ældrepleje fri fra kommunale regler og statslige krav? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3359993390715582

 

Først publiceret: 6. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2021 kl. 18:13

Se, hvad vi ellers skriver om: