Sådan undgår du og dine gæster at blive syge af grillmaden
Det er skønt at mødes om grillen. Men hvert år bliver mange syge, fordi hygiejnen ikke er i orden. Få de 4 grill-råd her
Mange har prøvet en skøn aften med dejlig mad fra grillen. For dagen efter at tilbringe dagen med ondt i maven.
I de seneste år har Statens Serum Institut registreret mellem 4.000-5.000 patienter, der er blevet syge af madbakterien campylobacter.
Er du grillmester, er det også dig, der har ansvaret for, at du selv og dine gæste undgår at blive syge af det, du serverer fra grillen.
Grillmester glemmer hygiejnen
“Vi kan se, at antallet af danskere, der bliver syge af campylobacter, typisk stiger om sommeren. Det skyldes ofte, at grillmesteren har glemt at følge de helt basale hygiejneråd ved grillen. Her er det for eksempel vigtigt, at man bruger en ren grilltang, når kødet er færdigstegt, og at man vasker hænder jævnligt,” siger Gudrun Sandø, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.
Der er derfor god grund til at have fokus på grillhygiejnen hen over sommeren.
Fødevarestyrelsens grillråd
Ifølge Gudrun Sandø kan man heldigvis nemt undgå, at ens gæster bliver syge af grillmaden – hvis man følger Fødevarestyrelsens 4 grillråd.
1️. Hold kødet for sig
Hold råt kød adskilt fra færdig mad, for eksempel salat, brød og færdigstegt kød.
2️. Steg igennem
Gennemsteg kylling og hakkebøffer.
3. God håndhygiejne
Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
4. Tag det med en tang
Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Her er 2 opskrifter til lækker mad fra grillen
Først publiceret: 30. juli 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:19