Respekt for de døde i en corona-tid

Opfordring fra bedemand er blevet et hit på Facebook. Han opfordrer til at genoplive en gammel tradition.

“Kunne jeg bede alle om lidt hjælp her i disse vanskelige tider (covid 19)”? sådan starter bedemand Dennis Tobiasen et opslag på Facebook, som i skrivende stund er delt mere end 7.000 gange.

“I disse tider, hvor begravelser er begrænset til kun den nærmeste familie i kirkerne, er vores chance for at støtte mennesker i sorg begrænset. Så jeg spekulerede på, om vi kunne genoplive en gammel tradition, der ville vise folk, at deres tab bliver bemærket og delt af os alle?,” skriver Dennis Tobiasen.

Den gamle tradition går ud på at stoppe op, når man ser en rustvogn. Stå et øjeblik mens den kører forbi, måske tage sin hat af og bøje dit hoved.

Det ville betyde alverden for familier i en tid med sorg og tab, forklarer bedemanden fra Slangerup. 

Især i lokalsamfundet kunne man stå ude på vejen og vise respekt, når rustvognen kører igennem byen, nu hvor det ikke er muligt for mange at deltage i kirken.

Svært at vælge

Restriktionerne i forbindelse med corona betyder nemlig, at der ofte kun må deltage 10 – 25 efterladte i begravelsen. Antallet er forskelligt i hver kirke og afhænger blandt andet af kirkens størrelse.

“Den største udfordring er fravalget. Det er utroligt svært for de efterladte at vælge, hvem der kan komme med,” forklarer Dennis Tobiasen til Faglige Seniorers nyhedsbrev. “Mange har både børn, børnebørn og oldebørn. Hvem skal vælges fra?”

“Urnen kan sættes ned senere, men for mange efterladte kan er det svært at forstå, hvornår det kan ske. Skal vi vente til 100 må samles? Hvor længe kan vi skubbe sorgen?” det er den slags spørgsmål der melder sig, forklarer bedemanden.

LÆS OGSÅ: Sådan begraver du din kære under corona-krisen

Savner at kunne give et knus

Dennis og hans kolleger kan ikke mødes med de afdødes familier som de plejer. Nu må kontakten ske telefonisk og det er ikke det samme, mener Dennis:

“Det gør ondt, når man ikke kan se folk i øjnene og give et kram. Normalt drikker vi kaffe og snakke om tingene. Det er ikke det samme i telefonen,” forklarer  bedemanden. “Hvis vi skal forbi hjemmet for at hente tøj eller lignende, må vi bruge værnemidler. Vi kan ikke engang give hånd, og vi er nødt til at sidde udenfor.”

“Jeg føler, at virussen vinder over mig som menneske og mine værdier,” fortæller Dennis som har taget uddannelse i psykologi i brancheorganisationen Danske Bedemænd, som også hjælper med at skaffe bedemændene værnemidler mod coronasmitten.

Dennis sparer knus op og har en bog med krydser på folk, som har et kram til gode.

Opfordringen virker

Dennis Tobiasen og hans kolleger oplever, at folk har taget opfordringen til sig til. Han blev meget rørt, da en ung mand stoppede sin løbetur for at vise sin respekt med hånden på hjertet, da Dennis kørte forbi med rustvognen.

“Jeg ser det sådan: Der var en tid før corona, hvor vi nok har levet lidt egoistiske. Nu er vi blevet mere tætte, hvor vi hjælper hinanden og alle ser Philip Faber på TV. Vi oplever, at der er noget, der er stærkere end os selv. Det fællesskab skal vi tage med os, når corona-tiden er overstået,” opfordrer bedemanden Dennis Tobiasen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10222054007117650&set=a.1754872470043&type=3&theater

 

Først publiceret: 17. april 2020
Artiklen er sidst opdateret 3. maj 2021 kl. 14:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og