Gør som Else og bliv støtteperson
Else på 72 år er støtteperson for forældre til anbragte børn. Måske er det også noget for dig?
Else Karlsson har været støtteperson for forældre med anbragte børn siden 2011, hvor hun gik på pension fra sit job som institutionsleder. I dag er hun 72 år.
”Jeg er meget glad for at være støtteperson. Det har givet mig et socialt netværk, og det betyder meget at mærke, at der er brug for mig, når jeg hjælper familierne,” fortæller Else Karlsson.
Hun fortæller, at der er mangel på ulønnede frivillige i hele landet.
Kun 18 procent af forældre til de 12.000 anbragte børn har en støtteperson, så der er stort behov for på støttepersoner, fordi forældrene ellers står alene med problemerne.
Opgaven som støtteperson består i at:
- Støtte familierne i deres anbringelsessag.
- Gennemgå sagen med familierne.
- Være bisidder og forberede møder med kommunen og institutioner.
- Deltage i netværk, hvor familier møder hinanden.
Har du mod på at være støtteperson, bliver du hjulpet i gang med en mentor fra ForældreLANDSforeningen (FBU). Du får tilbud om gratis kurser, vejledning og rådgivning om lovgivning.
Læs også: Stor guide: Frivilligt arbejde som pensionist eller efterlønner
Social faglig baggrund
”Et krav er dog, at man har en social faglig baggrund, samtidig er det en kæmpe fordel med livserfaring og mange års erfaring med at arbejde med mennesker,” fortæller Else Karlsson, som selv er uddannet socialpædagog.
En del støttepersoner har baggrund som: pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske, SOSU, plejefamilier eller skolelærere. Det vigtigste er, at man er vandt til at arbejde med mennesker og forbygge konflikter.
”Mange forældre til anbragte børn er bange for systemet. Derfor er en vigtig del af vores opgave at hjælp til at forberede samtalen for at undgå konflikter,” forklarer Else Karlsson.
Også mulighed for at blive § 54 støtteperson
Du kan blive ulønnet frivillig støtteperson, og i nogle tilfælde kan du blive § 54 støtteperson til forældre til anbragte børn og få vederlag for at være støtteperson.
En § 54 støtteperson bevilliges af kommunen, som betaler vederlaget. Støttepersonen er gratis for forældrene.
”Jeg er selv § 54 støtteperson. Det er et godt seniorjob, som ikke er fysisk anstrengende og man bliver holdt i gang,” fortæller Else Karlsson.
”At være § 54 støtteperson er en rigtig god mulighed for at få sig et lille job, efter man er gået på pension,” siger Else Karlsson.
”Det et godt supplement til pensionen, især nu hvor man må tjene helt op til 122.000 kroner uden at blive modregnet.”
Er det noget for dig?
Vil du vide mere om at være frivillig støtteperson og § 54 støtteperson, kan du kontakte Else Karlsson på 21649540 eller else@netkarlsson.dk
Først publiceret: 14. februar 2020
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2021 kl. 18:41