Sådan er reglerne
Kæmpe guide: Hvad sker der med folkepensionen og skatten, hvad hvis du bliver syg, og kan du tage en bil købt i udlandet med hjem til Danmark? Få svar her.
Drømmer du om sol og varme en stor del af året?
En del leger med tanken om at købe en bolig i udlandet, for eksempel i Spanien eller Frankrig, når de går på pension.
Og det kan også lade sig gøre, men der er en del regler, der skal overholdes. Og hvad med skatten og folkepensionen? Og må du tage bilen med hjem til Danmark, hvis du har købt den i et andet land, og kan du stadig blive behandlet herhjemme, hvis du får en alvorlig sygdom?
Vi har samlet de vigtigste ting her.
Hvordan meddeler du, at du skal bo i udlandet?
Inden afrejsen skal du registrere dig som udrejst i CPR-registeret. Du giver meddelelse om din flytning til den kommune, som du bor i.
Du kan tidligst melde flytning fire uger før, du flytter og senest fem dage efter flytningen. Registreringen foregår digitalt, men du kan få hjælp på borgerservice eller biblioteket. Du skal også kontakte SKAT på telefon 72 22 28 92 og meddele, at du er udrejst.
Husk at opdatere din nye udenlandske adresse på nemid.nu, så du automatisk får tilsendt nye NemID-nøglekort, når du løber tør for nøgler.
Hvordan er du stillet ved ophold på mindre end seks måneder i udlandet?
Der er stor forskel på, om du bor i udlandet mere eller mindre end seks måneder om året.
Hvis du gør det mindre end seks måneder, skal du ikke registrere dig som fraflyttet fra Danmark.
Du har dansk folkeregisteradresse, betaler skat i Danmark og er i det hele taget stillet på samme måde, som hvis du boede i Danmark hele året.
Med andre ord kan du som pensionist have en feriebolig i Italien eller i Frankrig og nyde vinterhalvåret under behagelige temperaturer og tilbringe resten af tiden i Danmark.
Hvad gør du med din danske helårsbolig, når du flytter til udlandet?
Når du er frameldt det danske folkeregister og har en fast adresse i udlandet, er du som udgangspunkt ikke hjemmehørende i Danmark og dermed ikke heller ikke fuld skattepligtig i Danmark. For at kunne ophæve skattepligten i Danmark kræver SKAT derudover, at du har solgt din helårsbolig eller udlejer boligen for en fast periode på mindst tre år.
Hvis du ejer et fritidshus, som hidtil kun har været benyttet til fritidsformål, vil SKAT ikke opfatte det som en helårsbolig.
Hvis du har ejet fritidsboligen i mindst et år og er fyldt 60 år og gået på pension, har du imidlertid ret til at bo i fritidshuset hele året. SKAT har dog i juli 2017 tilkendegivet, at de ikke fremover vil ”lægge vægt på den formelle bopælsret, der følger af planlovens regler for sommerhuse, men lægge vægt på sommerhusets nuværende og tidligere benyttelse af denne ret til helårsbeboelse”.
SKAT’s udmelding betyder, at selv om du har ret til at bo i fritidshuset hele året, vil SKAT ikke automatisk opfatte boligen som en almindelig helårsbolig, der per automatik medfører fuld skattepligt i Danmark.
Hvor meget kan du være i Danmark?
For som udlandsdansker at undgå fuld dansk skattepligt, kræver SKAT, at du ikke tager ophold i Danmark. I skattemæssig sammenhæng gælder det, at du har taget ophold i Danmark, hvis du:
- Uafbrudt opholder dig i Danmark i mere end 3 måneder eller
- Sammenlagt opholder dig i Danmark i mere end 180 dage inden for 12 måneder.
Ophold under 3 måneder – eller mindre end 180 dage inden for 12 måneder – udløser derfor ikke fuld skattepligt, hvis opholdet har et overvejende feriemæssigt præg.
Bemærk, at arbejdsrelaterede ophold i Danmark vil medføre genindtræden af den fulde skattepligt til Danmark. Som arbejdsrelaterede ophold regnes eksempelvis gallerivirksomhed, bestyrelsesmøder samt planlagte tjenesterejser.
Du har mulighed for at forlænge tre måneders-perioden ved at tage kortvarigt ophold i et land uden for Danmark, eksempelvis Sverige. SKAT har i 2012 accepteret, at en borger tog på ferie i Sverige i en uge og derefter kunne starte en ny tre-måneders periode i Danmark.
Reglen om maksimalt 180 dage i Danmark over en 12 måneders periode er dog stadig gældende.
Kan du medbringe din folkepension og andre sociale ydelser til udlandet?
Som dansk statsborger og udlandsdansker har du ret til at tage folkepensionens grundbeløb med til udlandet.
Oven i grundbeløbet kommer en række indkomstafhængige tillæg, som ikke i alle tilfælde kan medtages til udlandet.
Pensionstillæg: Beløbet er indkomstafhængigt. Du kan få udbetalt både grundbeløbet og pensionstillægget, hvis du bor i et EU/EØS-land eller i Schweiz. Bor du udenfor, kan du kun få udbetalt grundbeløbet. Find en liste over EU/EØS-lande her.
Varmetillæg: Tillægget er indkomstafhængigt og bliver tildelt folkepensionister med store varmeudgifter, og du kan også få det i udlandet. Der er en mindste egenbetaling. Tillægget vil derfor næppe være relevant for ret mange pensionister i de mest populære bosætterlande som Italien, Frankrig og Spanien.
Personligt tillæg: Tillægget tildeles økonomisk vanskeligt stillede folkepensionister og er tænkt som delvis betaling for en række udgifter. Som udlandsdansker søger du om tillægget hos den lokale sygekasse eller de sociale myndigheder, hvor du bor. Får du afslag, har du mulighed for at søge om personligt tillæg hos Udbetaling Danmark.
Helbredstillæg: Du kan søge om helbredstillæg, hvis du får brug for hjælp, mens du er midlertidigt i Danmark. Der skal være tale om en uforudset situation vedrørende udgifter, som den offentlige sygesikring giver tilskud til. Helbredstillæg kan kun udbetales til pensionister, der er statsborgere i et EU-/EØS-land eller Schweiz, og kan dække en del af udgifterne til medicin, tandlægebehandling, fysioterapi, kiropraktorbehandling, fodterapi, briller og psykologhjælp.
Ældrecheck: Hvis du bor i et EØS/EU-land eller i Schweiz, har du ret til ældrecheck på linje med folkepensionister bosat i Danmark.
ATP: Du kan få udbetalt din pension fra ATP, når du når folkepensionsalderen, uanset hvor du bor. Det kræver dog, at ATP har din adresse og dine bankoplysninger. Du kan både få din pension udbetalt til en dansk eller en udenlandsk konto.
Hvordan bliver du beskattet af pensionsudbetalingerne?
Folkepension og sociale ydelser relateret til folkepensionen samt pension fra ATP bliver beskattet i Danmark uanset, hvor du flytter hen. Kapitalpensioner bliver beskattet med en engangsafgift på 40 procent, der trækkes inden udbetalingen fra Danmark.
For ratepensioner, livrenter og andre pensionsordninger er det forskelligt, hvilket land der har beskatningsretten. Som hovedregel betales skatten i tilflytterlandet, men i flere af de dobbeltbeskatningsaftaler, som Danmark har indgået, er det aftalt, at Danmark har retten til at kræve skat af private pensionsudbetalinger fra Danmark.
Vær opmærksom på, at Danmark har opsagt dobbeltbeskatningsaftalen med to af de mest populære tilflytterlande, Frankrig og Spanien.
Kan du risikere dobbeltbeskatning?
Hvis der ikke eksisterer nogen dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og tilflytterlandet, som eksempelvis med Spanien og Frankrig, indebærer det i princippet, at der skal betales skat begge steder.
Så galt går det dog ikke i Spanien. Ganske vist skal du udfylde en selvangivelse til både Danmark og Spanien. Men den spanske skattelovgivning indeholder en bestemmelse om, at skat betalt i udlandet af udenlandsk indkomst kan modregnes i den tilsvarende spanske skat med et beløb, der svarer til den skat, der ville være faldet i Spanien på den tilsvarende indkomst.
Og da de danske skattesatser er højere end de tilsvarende spanske, betyder det i praksis, at den skat, der skal betales til Spanien af dine pensionsindtægter, bliver nul.
I Frankrig kan du derimod komme til at betale skat af din danske pensionsindkomst i begge lande. Du kan dog muligvis få en lempelse fra dobbeltbeskatningen i henhold til de nationale love. Spørg de franske skattemyndigheder, om du kan trække noget af den skat, du skal betale i Danmark, fra i din franske skat.
Find en liste over de lande, som Danmark har indgået dobbeltbeskatningsoverenskomster med, på SKATs hjemmeside.
Bliver penge fra det offentlige udbetalt i danske kroner?
Alle overførsler fra den danske stat bliver indsat på din NemKonto. Efterfølgende kan du selv overføre pengene til en udenlandsk konto.
Ved udbetaling af pension fra ATP kan du selv vælge, om du vil have pengene indsat på en dansk eller udenlandsk konto. Hvis beløbet går ind på en udenlandsk konto, trækker ATP et gebyr pr. udbetaling.
Ved flytning til udlandet er der ikke noget i vejen for, at du beholder din eksisterende NemKonto i en dansk bank, men du kan også benytte et udenlandsk pengeinstitut. Læs mere om NemKonto i udlandet på NemKonto.dk.
Kan du tage bilen med på ferie til Danmark?
Som fast bosat i udlandet, kan du tage din udenlandsk registrerede bil med på ferieophold i Danmark. Reglen er, at du skal betale registreringsafgift i det land, hvor du er hjemmehørende. Du er hjemmehørende i det land, hvor du opholder dig mere end 185 dage per kalenderår.
Reglen indebærer, at opholder du dig i Danmark under 185 dage inden for en periode på 12 måneder, kan du køre på udenlandske nummerplader uden at betale dansk registreringsafgift.
Er du i tvivl om, hvor længe du skal være her, eller hvor du er hjemmehørende, kan du søge om tilladelse til at køre i Danmark på udenlandske nummerplader. Det koster et beløb at få behandlet sagen.
Læs mere om reglerne for kørsel i udenlandske biler i Danmark på SKATs hjemmeside.
Kan du få gratis lægebehandling i Danmark?
Hovedreglen er, at en person uden bopæl her i landet har ret til akut behandling i tilfælde af ulykke, en pludselig opstået eller en forværret sygdom eller en fødsel på lige fod med personer, der har bopæl i Danmark.
Derudover har du mulighed for fortsat sygehusbehandling, hvis lægerne vurderer, at det ikke er rimeligt at sende dig tilbage til dit hjemland.
For borgere i et EU-land er reglerne en spids mere lempelige. Ud over den akutte behandling har du som EU-borger ret til gratis opfølgende behandling, som ud fra en lægefaglig vurdering skønnes nødvendig under det planlagte ophold i Danmark.
Hvordan er du dækket under sygdom i dit nye hjemland?
Ved flytning til et andet EU-land, bliver du behandlet af lægen på samme vilkår som lokale indbyggere. Hvilket lands sundhedssystem, der i sidste ende betaler for din behandling, afhænger af din specifikke situation, men det vil normalt være dit nye hjemland.
Vær opmærksom på, at sundhedssystemerne i Europa er forskellige fra land til land. I nogle lande skal du eksempelvis betale lægen direkte efter konsultationen.
Vælger du at bosætte dig uden for EU, er de lokale regler gældende. Det indebærer, at du enten må tegne en privat sygeforsikring eller betale regningen for lægehjælp.
Hvordan flytter du hjem igen?
Som dansk statsborger skal du opholde dig i Danmark i mindst tre måneder, før du kan blive registreret i CPR og dermed er fuldt dækket af sygesikringen. Tilflytningskommunen kan kræve, at du møder personligt op i borgerservice, hvor din bopæl bliver registreret i CPR, og du vælger en læge.
Hvis du opholder dig i Danmark i mindre end tre måneder, kan du ikke blive registreret som indrejst i CPR.
Du kan heller ikke forhåndsregistrere dig, mens du er i udlandet.
Cykler du?
Først publiceret: 10. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:20