10 gode råd om udendørs julelys og lyskæder

Få gode råd før du køber udendørs lyskæde og tilslutter den. Se, hvordan du opsætter lyskæder udendørs, og regn ud hvor meget strøm lyskæderne bruger. Video: Sådan gør du.

1. Køb udendørs julelys baseret på LED-lys

LED-lys bruger let 75 procent mindre strøm end glødelyskæder og holder desuden længere. En LED-lyskæde holder ca. 30.000-70.000 timer. Det svarer til, at de kan stå tændt hele døgnet i 3 måneder i træk i 14-32 år.

2. Køb og anvend kun udendørs lyskæder, der er CE-mærkede

CE-mærkning er din sikkerhed for at forhandleren lever op til de EU-krav, der er til produktet.

3. Se altid lyskæden tændt, før du køber den

Der er meget stor forskel på lysenes farve og intensitet. Se på pakken, om lyset beskrives som varmt hvidt, neutralt hvidt eller koldt hvidt og vælg det lys, der passer dig bedst. Hvis LED-lyspærerne er af en dårlig kvalitet, kan der være farveforskelle, selv om lysene sidder på samme kæde.

4.Kontrollér, at HFI/HPFI-afbryderen fungerer

Før du tilslutter dine lyskæder udendørs, skal du kontrollere, at HFI/HPFI-afbryderen fungerer. Kombinationen af en defekt afbryder og fugtig jord kan være livsfarlig, når du retter på lyskæden.

5. Træk aldrig forlængerledninger ud mellem karme og vinduer/døre

Ledningerne kommer let i klemme, så strømførende dele bliver blotlagt. Det kan give stød eller forårsage brand og er desuden ulovligt. Ledningen, som sidder på lyskæden, må godt føres ind imellem karme og vinduer/døre. De er væsentlig tyndere.

6. Lyskæder udendørs skal tilsluttes en stikdåse, der er monteret udendørs af en autoriseret el-installatør

Er der en transformer på din lyskæde, skal den være beregnet til udendørs brug. Du kan også vælge lyskæder, der er tilsluttet et batteri, hvis du vil undgå ledninger.

7. Tænk over placering af udendørs julelys

Der er forskellige måder at lyssætte haven ved juletid. Du kan skabe lysuniverser med blink og lysende nisser, eller fremhæve udvalgte træer, buske og bygningsdetaljer med lys. Tænk på, om naboen kan blive generet af dine lys, så placér ikke lyskæder udendørs på en måde, så de lyser direkte ind i naboens stue eller soveværelse. Hvis lysene blinker, kan det give ekstra irritation.

8. Brug et tænd-sluk ur til din udendørs lyskæde

Med et udendørs tænd-sluk ur kan du indstille din julebelysning til at være slukket i dagtimerne, hvor du alligevel ikke kan se lyset, og til kun at være tændt, når mørket falder på og indtil sengetid. Derved kan du spare på strømmen og undgå at forstyrre naboernes nattesøvn.

9. Brug altid kun lyskæder, samlemuffer og kabler beregnet til udendørs brug

Der trænger let fugt ind i installationer og fordelerdåser beregnet til indendørs brug, også selv om det ikke regner direkte på dem. Læs på emballagen, hvis du er i tvivl, om et produkt er beregnet til brug inde eller ude. Det står specifikt, hvis elproduktet er godkendt til udendørs brug. Se efter IP-klasse, der kan fx stå IP 44, godkendt til udendørs brug.

10. Regn din lyskædes elforbrug ud

Vil du vide, hvor mange kWh din lysinstallation bruger, skal du dividere dens effekt (i watt) med 1.000 og gange med det antal timer, den er tændt. Eksempel: Trækker dit julelys 200 watt og er tændt 8 timer i døgnet en måned i træk, bruger du: [200/1.000] x 8 x 30 = 48 kilowatt-timer. En kilowatttime koster omtrent 2,2 kr., så denne installation koster altså ca. 106 kr. på en måned.

Du kan også sætte en flytbar elmåler – et SparOmeter – til din installation. Mange biblioteker og energiselskaber udlåner det gratis.

Først publiceret: 11. november 2019
Artiklen er sidst opdateret 1. december 2023 kl. 10:18

Se, hvad vi ellers skriver om: