Ældre er fortsat dårlige betalere

Færre danskere er registreret som dårlige betalere i RKI – men ikke blandt ældre. Seniorer skylder i stigende grad på kviklån og kontokort.

Opsvinget og bedre økonomi kan ses på antallet af dårlige betalere.

Færre danskere er registeret i RKI, men det gælder ikke for ældre. Antallet af dårlige betalere over 60 år er uændret siden 2014.

Det fremgår af en analyse, som finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark har lavet på tal RKI.

”Når andelen af ældre RKI-registrerede ikke falder i de senere år, som vi ser det for de yngre aldersgrupper, skyldes det især to faktorer: De ældres økonomi afhænger først og fremmest af, hvor meget de har sparet op til deres otium og ikke så meget af den seneste udvikling i økonomien. Desuden køber ældre i stigende grad på afbetaling eller tager kviklån”, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Læs også: 5 økonomiske fejl mange pensionister begår

Fordel at have arbejde

Den bedre økonomi som følge af opsvinget er først og fremmest kommet danskere i arbejde til gode.

Men de fleste ældre er udenfor arbejdsmarkedet, og at der er gang i hjulene, har mindre betydning for folkepensionister og andre seniorer.

Seniorernes økonomi er mere afhængig af, hvor meget de har sparet op igennem arbejdslivet.

”Og mange ældre har fortsat ingen opsparing, når de går på pension,” er forklaringen fra Finans Danmark.

De seneste tal fra 2017 viser, at hver sjette nyligt pensionerede dansker har en pensionsformue på under 200.000 kroner.

Og trods fremgang i dansk økonomi og danskernes indbetaling til pension generelt, er den gruppe stort set ikke blevet mindre siden 2014.

Læs også: Aldersdiskrimination? Ældre får nej til låneomlægning

Ældre bruger afbetaling og kviklån

Når ældre havner som dårlige betalere i RKI skyldes det blandt andet, at de i stigende grad benytter sig køb på afbetaling, kontokort og kviklån, oplyser Finans Danmark.

”Det er vigtigt, at man tager nogle forholdsregler i forbindelse med kreditter af den type, særligt i en situation, hvor banken har sagt nej,” lyder det fra Niels Arne Dam.

Næsten hver tredje ældre i RKI har typisk gæld til kviklånsselskaber, forbrugslån eller på kontokort i butikker.

Flest dårlige betalere blandt seniorer er blandt de 60-64 årige. Men også danskere over 80-årige er registeret i RKI.

Hvad mener du?

Antallet af ældre, der er registret som dårlige betalere i RKI, er ikke faldet – trods flere års opsving. Er årsagen, at ældre er dårligere til at passe på deres økonomi end andre? Hvad mener du? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: 12. juli 2019
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:56

Se, hvad vi ellers skriver om: