Seniorer er vilde med at rejse

Fællesskab på busrejsen, oplevelser på langtidsferie og udfordringer på trekking: Seniorerne er vilde med at rejse. Og så er det godt for helbredet.

Det bedste du kan gøre for dig selv, er at bestille en ferierejse.

Om det er en bustur til Harzen, storby- og teaterferie i London, langtidsferie på Malta eller udfordrende trekking i Andesbjergene – så er det rent manna for din mental sundhed at rejse, hvis du er senior og over 60 år.

Det er en række forskere enige om.

Det er godt for den mentale sundhed.

Aske Juul Lassen, forsker ved Center for Sund Aldring.

Og så er det jo godt, at netop danske seniorer er europamestre i at rejse.

En opgørelse fra Eurostat viser nemlig, at danskere over 65 år er dem, der rejser allermest i EU – kun overgået af ældre i lilleput-staten Luxembourg.

Læs også: Sol, sommer og senior: Ældre er vilde med ferie

At rejse er at leve

”Det er jo som H.C. Andersen skriver: at rejse er at leve. Man bliver oplivet og bekræftet i at man kan: Man ser noget nyt og oplever noget godt og spændende. Rejser er livsbekræftende, og det er jo også derfor, at vi gør det, siger Anne Leonora Blaakilde, lektor ved RUC på Center for Sundhedsfremme.

Hun er ikke overrasket over, at seniorerne rejser meget.

”Dem, der er over 60 år i dag, har alle levet med udviklingen i turismen fra den spæde start tilbage i 1960’erne. Så det med at rejse og se det som en livskvalitet, er ikke noget nyt for dem,” forklarer Anne Leonora Blaakilde.

Aske Juul Lassen, der er forsker ved Center for Sund Aldring og leder af firmaet 3akt.dk, siger, at seniorer har brug for at komme ned i gear. Ligesom alle andre.

”Ferien bryder hverdagen og byder på andre oplevelser, indtryk og samvær. Det udvider horisonten og de sociale relationer til andre mennesker. Det er godt for den mentale sundhed,” siger han.

Det bekræfter flere amerikanske undersøgelser, der viser, at ferie og afslapning mindsker risikoen for hjertesygdomme, depression, stress og en lang række andre sygdomme. Og man bliver mere lykkelig.

Læs også: Senior-sommer: 9 kontante råd til den perfekte ferie

Fylder busser med pensionister

Pensionister fra Randers var forleden på bustur til Samsø, hvor de blandt andet besøgte 3F Grafisk feriehuse i Sælvig.

En af dem, der arrangerer rejser for seniorer, er 83-årige Per Christensen, kasserer i Faglige Seniorer i Randers.

Vi fylder sagtens en hel bus hver gang, vi har en tur.

Per Christensen, Faglige Seniorer i Randers

Han har hvert år siden 1999 som frivillig stået for mindst to busture om året til udlandet samt til destinationer i Danmark.

”Vi fylder sagtens en hel bus hver gang, vi har en tur. Uanset om det er til sort sol ved Vadehavet med kroophold og indkøb i en grænseshop. Eller 7 dage på hotel i Krakow med indlagte ture. Fællesskabet og trygheden ved at være sammen med andre og have nogen at dele oplevelserne med; det er afgørende for dem, der rejser med os. Og de kommer igen. År efter år,” fortæller Per Christensen.

Samvær med andre

Busture er – fordomme eller ej – en populære rejseform for seniorer. Det bekræfter organisationen Dansk Persontransport, der blandt andet tæller turistvognmænd.

”Det er vores vurdering, at rejser og endagsture med seniorer udgør omkring 50 procent af turistbusbranchens samlede omsætning,” oplyser administrerende direktør Michael Nielsen.

Markedet for turistbusrejser for seniorer har været stigende de senere år. Årsagen er efter Michael Nielsens udlægning, at flere har fået øjnene op for turistbussens fordele i forhold til andre rejseformer.

”På en busrejse er fællesskabet med de andre gæster nemlig i højsædet, der er et tilrettelagt program med måltider, oplevelser og udflugter, ligesom der er en vis tryghed i at det er den samme chauffør og guide på hele rejsen. Du behøver således ikke koncentrere dig om ret meget andet end at være sammen med de andre ombord,” siger han.

Sol og varme på langtidsferie

Seniorer, der er på grund af blandt andet helbred har det svært ved det kolde danske klima eller efterspørger ofte længere ophold på varme destinationer.

Langtidsferie – det vi sige ophold på et feriested i 3 uger eller flere måneder – er utroligt populært hos seniorer, oplyser folkeferie.dk, der sender mange pensionister til Malta.

Langtidsferiegæsterne sætter stor pris på det sociale liv.

Mikkel Mayner Lind, marketingschef i FolkeFerie.dk

“Den populære ferieform, hvor man tager af sted i 3, 4 og helt op til 21 uger, er et hit blandt danske seniorer, som gerne vil være væk fra den danske vinter i længere tid. Vi sender rigtig mange langtidsferiegæster til middelhavsøen Malta. Her er et mildt vinterklima, og man kan opleve øens fantastiske kultur og historie i sit eget tempo uden at få feriestress,” fortæller Mikkel Mayner Lind, der er marketingschef i FolkeFerie.dk.

Når man skal bo et sted i længere tid, er det dejligt med hjemlige omgivelser, komfort og god plads. Det gælder blandt andet feriebyen Mellieha Holiday Centre på Malta med store feriehuse med egen gårdhave.

”Langtidsferiegæsterne sætter også stor pris på det sociale liv, der opstår i feriebyen, da mange ofte kender hinanden fra tidligere ferier. Når man er af sted i lang tid, er der masser af muligheder for at lære nye mennesker at kende. Feriebyen er er indrettet sådan, at gæsterne både kan trække sig tilbage i sit feriehus eller være en del af de mange fællesaktiviteter,” fortæller Mikkel Mayner Lind

Tyskland mest populært

En helt ny opgørelse fra YouGov viser, at 6 ud af 10 danskere over 60 år ligesom de fleste andre danskere tager på ferie om sommeren.

Mest populær blandt seniorerne er rejser til udlandet – de foretrukne rejsemål er Tyskland, Spanien og Italien. Især badeferie er blandt favoritterne i sommerperioden efterfulgt af storbyferie og blandt andet trekking- og vandreferie.

Forsikringsselskabet Alka anbefaler, at seniorer er realistiske, når de rejser ud.

Vælg et rejsemål i Europa, hvor rejsetiden (for eksempel i et fly) er noget kortere. Det tager nemlig hårdt på kroppen af flyve i mange timer. Og samtidigt er det lettere at komme hjem, hvis uheldet er ude.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Ferie? Hvad synes du er bedst

Hvilken ferieform kan du bedst lide? Fortæl hvorfor du mener, at netop den ferieform er bedst. Vi hører gerne om din holdning på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2275276219187310?__xts__[0]=68.ARCVFPoQyOuUV4VLm1GvUNZPs_jR9t8z8ujhSY6FUH3zLe00vzeLV-Q6Y_WhN7HJN09dZhVhtbuiaccDLmG873Z2fEjCmQmklQHxJDlq4VIHa32Gled1CGz-8_nqr8pZPt5uUFOvqMfG4uU9QSGa1CaMRDm9-kPjKv38EUMxRK4uXU5cLeuY7zXNL-3o1iR2XXTuexbTHmVIM-4ba0xPF4SkcfLkVtLv5RENntwmjG7WvmQvxKyRuCXaH7re1P7JlsTIe5nUtoVx_udEjqz7Ky2ojOmuHFrUGJ4U_mIkbgSpLAXpSh1sPn0Ac4yIaGKNvNLxTssvR8LHECSW07UaX0yOQw&__tn__=-R

 

Først publiceret: 1. juli 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 14:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og