Da Danmark fik automobil

Det tiltrak sig stor opmærksomhed i gamle dage, når der kom en automobil forbi. De første biler kom til Danmark i 1896. Se billederne fra dengang og deltag i konkurrencen om stor fotobog. Værdi: 350 kroner.

KONKURRENCEN ER SLUT: Vinder af fotobogen “Arven efter Elfelt – nu i stereo” er Leo Nøhr. 

Der er noget fascinerende ved gamle biler. Specielt veteranbiler tiltrækker ofte stor opmærksomhed.

Sådan har det faktisk været lige siden de første automobiler kom til Danmark i 1896.

Mange husker stadig, hvordan de time efter time sad og noterede bilnumre, når bilerne kom forbi.

I kgl. hoffotograf Peter Elfelts enorme arkiv hos Det Kgl. Bibliotek kan man finde en masse fine fotografier af gamle biler.

Selvom Peter Elfelt personligt først i 1927 fik sin første automobil, så havde han et godt øje til dette vigtige transportmiddel.

De ældste fotografier i hans samling af automobiler er fra den første biludstilling i København i 1902.

Det vakte opsigt når biler dukkede op i bybilledet. Her to busser fotograferet i Bredgade i København i 1904.
Disse herlige automobiler var med på Danmarks første biludstilling i 1902, og her har Peter Elfelt fotograferet opstillingen af en stribe åbne biler.
Peter Elfelt fotograferede stribevis af bilmodeller i forbindelse med biludstillingen i København i 1907, og her ses en af de fine gamle automobiler.
Bilerne udviklede sig i takt med tidens øgede krav til komfort. Her ses en model hvor man kunne sidde i tørvejr under transporten. Grosserer Christensen ses som den stolte ejer af den fine gamle bil, og billedet er fra 1910.
Lastbiler blev tidligt et vigtigt transportmiddel. Her en lastbil fra Otto Mønsteds margarinefabrik fotograferet i 1911.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Arbejdet holder hjernen skarp

 

 

 

 

 

 

 

Lastbiler blev tidligt et vigtigt transportmiddel. Her en lastbil fra Otto Mønsteds margarinefabrik fotograferet i 1911.

Først publiceret: 1. april 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

og