“Kan få betydning for andre”
Østre Landsret har givet Ankestyrelsen og Frederiksberg Kommune en begmand, fordi de afviste at give en smerteplaget bagagearbejder førtidspension. En værdifuld åbning for andre, siger advokat.
Både Ankestyrelsen og Frederiksberg Kommune brød loven, da de to gange i 2015 afslog at give førtidspension til den tidligere bagagearbejder Lars Norman Nielsen. Det har Østre Landsret afgjort i en principiel dom tidligere på ugen, skriver avisen.dk.
– Dommen er både konkret for Lars og generel. Den generelle del er værdifuld, og kan få betydning for andre, siger advokat Mads Pramming til Avisen.dk.
Han har ført sagen for Lars Normann Nielsen, der også har modtaget hjælp og rådgivning fra 3F.
At Østre Landret trodser både kommunen og Ankestyrelsen er historisk. Ingen har siden reformen af førtidspensionen i 2013 vundet en retssag om førtidspension.
Kræver solid dokumentation
I den konkrete sag havde rehabiliteringsteamet i Frederiksberg Kommune to gange vurderet, at den arbejdsskadede Lars Norman Nielsen var så plaget af smerter, at han ikke havde arbejdsevne tilbage.
Teamet indstillede ham derfor til en førtidspension, men det blev afvist af kommunens pensionsteam. Og senere bakkede Ankestyrelsen op om nej’et til førtidspension.
– I den konkrete sag var der 15-16 personer, der vurderede, at borgeren ikke havde mulighed for at vende tilbage på arbejdsmarkedet. Men det var altså ikke nok for kommunen og Ankestyrelsen, siger Mads Pramming, der tidligere har afvist, at det overhovedet var muligt at få domstolene til at omstøde afgørelser i Ankestyrelsen.
– Dem, der sidder på pengene, går mod eksperterne. Og det har de hidtil fået lov til. Nu siger retten, at hvis kommunen vil gøre det, så skal den levere solid dokumentation og ikke bare slynge nogle forslag ud om varmtvandsbassiner som i denne sag, siger Mads Pramming.
Et lille hul er åbnet
Sejren for Lars Norman Nielsen betyder dog ikke, at alle der har modtaget afslag på førtidspension kan vinde deres sager i en retssag, men i de tilfælde, hvor de har rehabiliteringsteamet i ryggen, er der gode chancer.
– Vi har fået et lille hul i de sager, hvor kommunerne ikke har lyttet til deres rehabiliteringsteams, siger Mads Pramming.
Lars Norman Nielsen fik i 2017 tilkendt førtidspension, og han kan nu se frem til erstatning for den periode fra 2015-17, hvor han altså var berettiget til førtidspension.
Læs mere om sagen i denne artikel fra Fagbladet3F – KLIK HER
Først publiceret: 22. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2021 kl. 18:31