Kan renoveringen af dit hus betale sig?
Kan det betale sig at energirenovere, lave nyt badeværelse eller køkken, bygge til eller lægge nyt tag? Se, hvilke renoveringer der kan gøre dit hus mere værd.
Hvis du overvejer at sælge dit hus i nær fremtid og vil tjene mest muligt på det, er større renoveringer ikke den bedste idé. For ofte får du ikke din investering i renoveringen igen, når du skal sælge din bolig inden for en kort tidshorisont.
Dit hus bliver ganske vist flere penge værd, men ikke så meget som du har brugt på at sætte huset i stand.
Til gengæld kan en renovering være en rigtig god idé, hvis du bare ønsker dig et bedre hus. Du kan for eksempel slippe for træk og kulde og få en lavere varmeregning eller bare nyde, at dit hjem er blevet smukkere indeni eller udenpå.
Energirenovering: Kan det betale sig?
I en undersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening fra 2012 har 308 ejendomsmæglere vurderet, hvor meget forskellige energiforbedringer betyder for salgsprisen, og boligsiden.dk lavede også en undersøgelse i 2014. Resultaterne kan du se herunder.
Du kan få 40 procent eller mere igen af din investering i solcelleanlæg. Men vær opmærksom, hvis du vil købe et solcelleanlæg til dit hus, for der er kommet nye regler om solceller, siden undersøgelsen blev lavet.
Til sammenligning får du ifølge undersøgelsen under 10 procent tilbage af dine udgifter til isolering af loftet, hulmursisolering, fjernvarme og nye lavenergiruder.
Udgiften til varme er dog på top fem over kriterier, som boligkøberne har til deres kommende bolig. Derfor kan det være lettere at sælge et hus med en lav varmeudgift, og måske kan investeringen tjene sig (bedre) ind på længere sigt?
Køkkener: Kan det betale sig?
RealMæglerne og BoligOne undersøgte i 2014, om en række renoveringer kan betale sig i forhold til at få investeringen igen. Eksemplerne om køkken, badeværelse, tilbygninger og diverse renoveringer stammer fra den undersøgelse.
Lavpriskøkken
Det gamle nedslidte køkken bliver udskiftet med et lavpriskøkken.
Udgift: 75.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 50-100 procent
Bemærkninger: Hellere et nyt billigt køkken end et gammelt nedslidt køkken. Det synes at være devisen over hele landet. Og generelt er det nemmere at få udgiften til mindre fornyelser hjem igen. Derfor kan man især i hovedstadsområdet opleve, at hele investeringen vil kunne hentes hjem igen.
Luksuskøkken
Det gamle nedslidte køkken udskiftes med et luksuskøkken i bedste kvalitet og i tidløs stilart.
Udgift: 300.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 25-50 procent
Bemærkninger: Dyre boliger har lettere ved at hente en større del af investeringen til et nyt luksuskøkken hjem igen. Jo dyrere huset er, jo mere forventes det at indeholde et kvalitetskøkken.
Men som udgangspunkt vil det være en dårlig investering, selv i de dyre geografiske områder.
Badeværelser: Kan det betale sig?
Lavprisbadeværelse
Det gamle nedslidte badeværelse bringes up to date med nye klinker, sanitet og møbler i lavprissegmentet.
Udgift: 75.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 50-100 procent
Bemærkninger: På samme måde som med køkkener har de små udskrivninger til badeværelser lettere ved at tjene sig selv hjem igen. Et nyt bad til 75.000 kr. kan derfor mange steder betale sig. Men en overskudsforretning er det ingen steder i landet.
Luksusbadeværelse
Det gamle nedslidte badeværelse skiftes ud med et luksusbadeværelse med spa og med bedste materialevalg i tidløs stilart.
Udgift: 400.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 20-40 procent
Bemærkninger: Udgiften til luksusbadeværelser er generelt sværere at hente hjem igen end udgiften til nye køkkener. Denne tendens er landsdækkende.
Ekstra badeværelse
Et pulterrum på 15 kvadratmeter inddrages og ombygges til badeværelse nummer to i gennemsnitlige materialer.
Udgift: 200.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 50-150 procent
Bemærkninger: Hvis boligen kun har et badeværelse, kan det være en god investering at opføre endnu et. En kernefamilie har ofte ønske om 2 badeværelser, og det ønske kan afspejle sig i højere priser.
Tilbygninger: Kan det betale sig?
Carport
Der etableres en carport fra et byggemarked på 30 kvadratmeter i en stilart, der ikke passer ind i husets stil.
Udgift: 50.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 0-50 procent
Garage
Der mures en garage op på 30 kvadratmeter, der er tilpasset husets arkitektur.
Udgift: 200.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 25-100 procent
Bemærkninger: Der er langt større chance for at hente investeringen hjem igen i form af stigende huspriser, hvis man ofrer de ekstra penge på at opføre en muret garage i stedet for en billig carport.
Udestue
Der opføres en uisoleret udestue fra et byggemarked på 25 kvadratmeter. Udestuen passer ikke ind i husets arkitektur.
Udgift: 75.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 0-25 procent
Bemærkninger: Udestuer er helt ude i kulden i hovedstadsregionen, og medfører kun sjældent en højere pris på boligen. Mange købere vælger som det første at rive udestuen ned. I provinsen kan udestuen i visse tilfælde øge husets værdi, men aldrig nok til at hente investeringen hjem igen.
Havestue som tilbygning
Der opføres en isoleret og opvarmet havestue på 50 kvadratmeter i en arkitektur, der er tilpasset husets stil.
Udgift: 500.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 0-50 procent
Bemærkninger: Generelt er investeringer, der øger boligarealet, en god investering. En decideret tilbygning i form af en havestue er dog en mindre god investering for tiden. Trenden er ikke til ekstra stuer. De ekstra kvadratmetre skal helst være i form af flere regulære værelser.
Etablering af første sal
Der etableres en overetage på et hus i en arkitektur, der passer ind i husets stil. Gode materialer.
Det samlede boligareal er 75 kvadratmeter. Der etableres et badeværelse og to værelser.
Udgift: 1.250.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 20-100 procent
Bemærkninger: Selv om udskrivningen er meget stor, kan investeringen i visse områder med høje kvadratmeterpriser godt hentes hjem igen. Som udgangspunkt gælder, at jo længere væk fra storbyerne man kommer, jo sværere har investeringen ved at tjene sig selv hjem.
Diverse renoveringer: Kan det betale sig?
Nyt tag
Det gamle nedslidte tag udskiftes med et nyt i bedste og dyreste kvalitet, der i stil passer til huset.
Udgift: 500.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 20-60 procent
Bemærkninger: Nyt tag over hovedet er påskønnet blandt boligkøbere. Men kun sjældent helt nok til, at boligejere kan få dækket deres udgifter hertil, hvis taget opføres i de dyreste materialer.
Nyt lavpristag
Det gamle nedslidte tag udskiftes med et nyt tag i lavprissegmentet (eternit, tagpap og lign.).
Udgift: 150.000 kroner.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 25-100 procent
Bemærkninger: Et tæt tag er vigtigt, og boligkøberne er ofte parat til at gå på kompromis med valget af materialer, for til gengæld at få huset billigere. Det gør, at det er nemmere at tjene investeringen til et nyt tag hjem igen, hvis udgiften ikke er for høj.
Pudset facade
Det nedslidte hus friskes op med en pudset facade.
Udgift: 100.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 30-150 procent
Bemærkninger: At få frisket et nedslidt hus op med en ny, pudset facade er mange steder i landet en af de bedste investeringer, du kan gøre. Pengene vil mange steder kunne hentes hjem igen i form af højere huspriser og ofte endda mere til. Der er størst sikkerhed for investeringen i hovedstadsområdet.
Udnyttelse af kælder
En fugtig og ubrugelig kælder på 75 kvadratmeter gøres tør ved udvendig dræning og isolering, og indrettes til tre brugbare rum, der dog ikke godkendes til beboelse.
Udgift: 150.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 25-200 procent
Bemærkninger: Har du en dårligt udnyttet kælder, der ikke er anvendelig på grund af fugt, kan det være en god investering at gøre kælderen brugbar, ikke mindst i hovedstadsområdet, hvor kvadratmeterpriserne er høje. Det er en billig investering, som udløser mange ekstra kvadratmetre.
Udskiftning af vinduer
Boligens nedslidte vinduer udskiftes med topisolerede vinduer i en stilart, der passer til huset.
Udgift: 150.000 kr.
Boligens værdiforøgelse i procent af udgiften: 60-100 procent
Bemærkninger: Nye vinduer er populære blandt boligkøbere. Hvis en bolig ikke har nye vinduer, skal den handles med så klækkelig en rabat, at det ofte svarer til hele udgiften ved at skifte vinduerne. Tendensen er landsdækkende.
Først publiceret: 28. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:32