Cykling er usundt for kvinder

Omkring år 1900 var det næsten udelukkende mænd, der sad på jernhesten. Læger frarådede nemlig, at kvinder cyklede. Se de fantastiske billeder fra dengang - og vind flot fotobog til 350 kroner.

Cyklen har i langt over 100 år været et vigtigt transportmiddel.

I dag er der voksende opmærksomhed på, at cyklen løser mange trafikproblemer i de større byer.

Tænker du på at sælge din bil? Så er det nu!

Samtidig med at det at cykle styrker folkesundheden.

Men i gamle dage var cyklen primært forbeholdt mænd. Det skyldes især, at lægerne omkring 1900 kraftigt frarådede kvinder at sætte sig op på en cykel.

Det ville ødelægge deres fertilitet.

Derfor skal man også lede langt i kgl. hoffotograf Peter Elfelts arkiv for at finde fotografier med kvindelige cyklister.

Men billederne findes.

Og enkelte af dem kan du se her.

To cyklister fra 1892. Bemærk at der kun er håndbremse på cyklen. Og det betød, at når man i gamle dage skulle ned ad bakke, så trak man cyklen.
To mænd og en dreng er på cykeltur og bliver fotograferet i 1890 af Peter Elfelt.
Dette fotografi hører ifølge cykeleksperter til blandt de sjældne fotografier. Peter Elfelt har fanget en gruppe mænd og kvinder på cykeltur i Hellebæk ved Helsingør i 1892.
Her et fotografi af en større gruppe, der er på skovtur, og kun få havde cykel med. Billedet er fra 1892.
Her ses starten af et cykelløb i 1894. Når mange personer er lidt slørede så skyldes det, at de sad uroligt på cyklen, og datidens fotografer kunne kun fotografere med 1/30 sekund.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Arbejdet holder hjernen skarp

Først publiceret: 12. november 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:42

Se, hvad vi ellers skriver om: