Flyt sammen med dine børn og børnebørn

Flere og flere danskere flytter sammen i familiebofællesskaber med flere generationer i samme bolig. Der er nemlig mange fordele ved, at bedsteforældre, børn og børnebørn bor under samme tag. Tjek hvilken bolig, der passer dig i bolig-testen.

I dag har mange moderne familier udviklet en slags tre-generationsnetværk, hvor bedsteforældrene i høj grad tager del i børnenes og børnebørnenes liv og hjælper til med bl.a. at passe børnebørnene og hente dem i vuggestue, børnehave og skole.

Stadig flere tager skridtet videre og flytter sammen i et familiebofællesskab med flere generationer under samme tag. Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) var der 1. januar 2017 10.259 af den type familier, og det er en stigning på 27 % siden 2007.

– Tendensen kan være udtryk for et begyndende opgør med kravene til forældrerollen i den isolerede kernefamilie blandt nogle familier, siger sociolog Karen Margrethe Dahl, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Der er mere på spil i familiebofællesskabet

Karen Margrethe Dahl bor selv i et bofællesskab, der dog ikke er et familiebofællesskab. Hun kender både fordele og ulemper ved boformen og maner til forsigtighed, fordi der netop i et familiebofællesskab kan gemme sig lig i lasten, som kan gøre livet surt for alle i bofællesskabet.

– Selvfølgelig skal man prøve familiebofællesskabet af, når der nu er så store fordele ved det. Men man skal vide, at man tager en chance, når man flytter sammen med familien. Der står mere på spil i et familiebofællesskab end i et traditionelt kollektiv. Hvis det ikke går, skal du jo stadig kunne se familien, siger hun.

Det er ifølge Karen Margrethe Dahl vigtigt, at alle fra starten er enige om, at fællesskabet skal bygge på ligeværdighed, og at tidligere tiders magtforhold ikke længere er gældende. Men hvor der er tætte relationer, er der også risiko for konflikter, og en af de hyppigste er, at bedsteforældrene blander sig i børneopdragelsen.

– I det hele taget er det at bo sammen med andre mennesker hårdt arbejde. Det gælder om ikke at fokusere på uenigheder, men på fællesskabet, og du skal være i stand til at sige “pyt med det”, også om ting, der betyder noget for dig.

Hvis man som familie kan arbejde sig igennem de uenigheder og konflikter, der opstår, og få tingene til at køre, har alle tre generationer til gengæld fordel af at bo i et familiebofællesskab.

Fordele for bedsteforældrene

De bliver inspireret af børnebørnene.
Samværet med børnebørnene holder kroppen og hjernen i gang.
De bliver en aktiv del af børnebørnenes liv, og de opnår tryghed ved at være en del af et større fællesskab.

Fordele for forældrene

De bliver aflastet med det praktiske.
De slipper for dårlig samvittighed i en travl hverdag, bl.a. fordi børnene får tryggere rammer.
De kan uddelegere en del af ansvaret/forældrerollen til mennesker, de i forvejen har stor tillid til.

Fordele for børnene

De lærer at tage hensyn til andre.
De opdager, at der er andre måder at gøre tingene på, de kan spejle sig i andre voksne og får et andet perspektiv på verden end forældrenes.
De får de ældres erfaring, tid og perspektiv – og det får børnene til at reflektere over sig selv som børn.

Først publiceret: 17. oktober 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og