Du kan donere organer uanset din alder

Alder er ingen hindring for at donere organer. Sidste år var den ældste donor 84 år. Se video om at blive organdonor som senior.

Det er en god ide at tilmelde sig organdonation, så man kan hjælpe andre med sine organer, når man dør.

Og alder er ingen hindring. I 2017 var den ældste organdonor 84 år gammel. Sammen med to andre over 80 år gav de fem nyrer og en lever videre.

Det fremgår af Oplysning om Organdonation, der formidler viden for Dansk Center for Organdonation.

”Alle kan blive donor uanset alder. Det vigtige er, at man tager stilling. Både af hensyn til de efterladte, når man dør, og til de personer, der har brug for et organ for at leve videre,” fortæller Karla Lyngbye fra Oplysning om Organdonation.

Se videoen om at blive organdonor som senior:

Mange ældre er donorer

I 2017 var næsten en tredjedel af alle organdonationer fra personer over 70 år.  I alt 43 procent var fra personer over 60 år.

374 personer får hvert år et organ fra en organdonor. Over 30 personer dør hvert år, mens de venter på at få et nyt organ.

Det er op til en lægelig vurdering at skabe et match mellem organet fra en organdonor og en modtager.

”Der er derudover andre faktorer, der spiller ind. Organer fra ældre donorer vil typisk blive anvendt hos modtagere i samme aldersgruppe, men kan også anvendes i andre aldersgrupper. Med et stigende antal ældre vil behovet for nye organer også i den aldersgruppe stige,” siger Karla Lyngbye.

Ikke alle organer kan bruges

Det er det såkaldte hjernedøds-kriterie, der afgør, om organer fra en afdød kan anvendes. Det vil ofte være i forbindelse med en blodprop eller skade i hjernen med efterfølgende indlæggelse på sygehus i respirator på intensivafdeling.

Organer ved dødsfald for eksempel i hjemmet og på plejehjem vil ikke kunne anvendes.

Over en million danskere er tilmeldt donorregistreret. I registret kan du registrere, om dine organer må anvendes i forbindelse med død. Du skal bruge dit Nem-ide ved registreringen.

Læs Faglige seniorers nemme guide: Sådan bliver du organdonor.

Først publiceret: 13. august 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:55