Ældre mest udsatte for at dø når det brænder

Op mod halvdelen af alle omkomne ved dødsulykker er over 67 år. De tragiske dødsfald efter plejehjemsbrand i Allingåbro får nu Faglige Seniorer til at kræve øget fokus på brandsikkerhed.

Det ender oftere med døden, når ældre bliver ramt af en brand i hjemmet. De sidste ti år er næsten halvdelen af alle dødsfald som følge brand sket blandt ældre personer over 67 år.

Sidste år omkom 25 ældre over 67 år ved en dødsbrand.

Det viser den seneste statistik fra Beredskabsstyrelsen.

Fokus på brandfarlige situationer hos ældre

Dødsbranden på plejecentret Farsøhthus i Allingåbro øst for Randers, der kostede tre beboere livet, får nu Faglige Seniorer til at kræve øget fokus på brandsikkerhed hos ældre.

”Vi ved, at seniorer og ældre er mere udsatte en andre, når der udbryder brand. Vi ved også, at både hjemmehjælp og ansatte på plejehjem er klædt godt på til at håndtere situationer, når der opstår brand. Men på baggrund af de tragiske dødsfald på plejecentret opfodrer vi til, at man går regler og beredskab igennem og sætter ekstra fokus på, hvordan brandfarlige situationer opstår og hvordan de kan forebygges. Især, når det gælder ældre,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

De tre omkomne ved dødsbranden på plejecentret i Allingåbro er henholdsvis 91, 93 og 95 år. Endnu er årsagen til branden uvis.

Statistik fra Beredskabsstyrelsen viser, at hver sjette dødsbrand sker i pleje- og ældreboliger.

Læs også: Over 400 seniorer døde i brand: Få styr på sikkerheden

Ældre har sværere ved at komme væk

En medvirkende årsag til dødsulykker ved ildebrand hos ældre er, at de i forhold til andre aldersgrupper ofte har en nedsat mobilitet. Ældre har sværere ved eller kan slet ikke at komme væk, når der opstår en brand i hjemmet, oplyser analytiker Rikke Lykkebo Hald fra Beredskabsstyrelsen.

Hun er netop ved at lægge sidste hånd på en stor analyse af årsagerne til dødsbrandsulykker.

”Vores analyse viser også, at personer – der omkommer ved brand – oftere bor alene. Det gælder også for de ældre. Så ud over nedsat mobilitet hos de ældre er der i mange tilfælde ikke andre personer tilstede, der kan være med til at opdage branden eller hjælpe med at slukke den. Ydermere har størstedelen af de ældre, der omkommer i brand, heller ikke en fungerende røgalarm,” fortæller Rikke Lykkebo Hald.

Cigaretter er den store dræber

Årsagerne til brand hos ældre er oftest rygning, viser analysen.

”Dødsbrande opstår i mange tilfælde ved, at en tabt cigaret eller glød antænder for eksempel en seng, stol, kørestol eller tøjet. Den næsthyppigste kilde til dødsbrande blandt ældre er fejlbrug og svigt ved brug af elektrisk udstyr,” oplyser fortæller Rikke Lykkebo Hald.

Tre ud af fire dødsbrande hos ældre skyldes uforsigtighed ved rygning.

Der sker i gennemsnit 60-70 dødsbrande om året, men set over de de seneste 30 år er antallet af omkomne ved brand faldende.

Hvis det brænder!

Beredskabsstyrelsens 4 råd:

  1. Kom ud! Tag ikke noget med.
  2. Hvis det ikke er muligt at komme ud, så søg væk fra ilden og luk døre og vinduer.
  3. Advar andre personer, der er i hjemmet – men gå aldrig ind i et rum, hvor det brænder!
  4. Ring til 112 og alarmer brandvæsenet!

Først publiceret: 7. august 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:28

Se, hvad vi ellers skriver om: