Sådan undgår du lommetyvens lange fingre

Sommer er højsæson for lomme- og tasketyve, der huserer, hvor du opholder dig som turist. Herhjemme er især København udsat. Læs her og se VIDEO om, hvordan du undgår at blive tyvens næste offer - og se, om forsikringen dækker.

Du har glædet dig, men ferien kan hurtigt blive spoleret, hvis du bliver udsat for lommetyveri. Især sommermånederne er et paradis for folk, der vil lette dig for kontanter og kreditkort.

Du er især udsat for langfingrede tyve, hvis du holder ferie i storbyer eller besøger byer, hvor der er mange på gader og stræder og som er populære turistmål.

Lidt kaotiske situationer giver tyvene de bedste betingelser.

Det Kriminalpræventive Råd

Herhjemme er især København et eldorado for lomme- og tasketyve. Halvdelen af alle lommetyverier sker i Københavns kommune.

Flåtsæsonen starter: Her skal du være opmærksom

Flåten er udbredt i den danske natur, og den er især aktiv i sommerhalvåret.

Desværre overlapper det med den periode, hvor mange danskere går i korte bukser og bruger naturen.

Derfor bør man tage sine forholdsregler, råder Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge med speciale i overvågning af infektionssygdomme ved Statens Serum Institut.

"I forhold til antallet af påviste tilfælde er den primære risiko for flåtbårne sygdomme helt klart borrelia, som giver tusindvis af infektioner hos danskere hvert år," siger han.

Kan angribe hjernen

De fleste borreliainfektioner kan behandles med antibiotika. Men ubehandlet kan infektionen udvikle sig til neuroborreliose, der, som navnet antyder, kan angribe hjernen og give nervesmerter og lammelser.

I 2019 blev det laboratoriepåvist hos 171 danskere, og i 2020 blev det registreret hos 197 danskere, forklarer Peter Henrik Andersen.

"Så den mest udbredte flåtsygdom må siges at være borrelia", siger han.

Betændelse i nervesystemet

Hjernebetændelsen TBE er en anden sag.

Den forekommer sjældnere, men kan ikke behandles med antibiotika.

Nogle får ingen symptomer, nogle oplever en mild forkølelse. Men en tredjedel af dem, som oplever symptomer, udvikler en alvorlig betændelse i nervesystemet.

Til gengæld er TBE mindre geografisk udbredt.

"Bornholm og Tisvilde Hegn i Nordsjælland er kendte risikoområder, men der har også været enkeltstående tilfælde hos folk, der ikke har været i risikoområder", siger afdelingslægen og fortsætter:

"Dette skyldes formentligt, at risikoen kun findes meget pletvist i Danmark".

Forebyggelsen er som udgangspunkt den samme:

Hvis du undgår at være, hvor flåten er, mindsker du risikoen for smitte.

"Folk tror fejlagtigt, at flåter dratter ned fra træerne og færdes overalt. Men flåterne findes nogle helt specifikke steder", forklarer Jes Aagaard, der er biolog og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

Her er risikoen mindst

Eksempelvis er flåterne afhængige af luftfugtighed.

Så hvis man færdes lysåbne steder, ude på heden, i sandområder eller midt på skovstien, hvor der hverken er fugt, vegetation eller skygge, er det mindre sandsynligt at møde en flåt.

"Flåterne sidder derimod i den høje vegetation og skovens krondække, altså bevoksninger, skov og krat. Så her skal man være opmærksom, og det samme gælder trampestier gennem højt græs," forklarer Jes Aagaard.

Råd nummer to er at gå med langærmet trøje, gummistøvler og smøge strømperne godt op over de lange bukseben.

Kønt er det måske ikke, men det virker.

"På den måde skaber man en mekanisk barriere mellem sin hud og flåterne. Flåterne går efter et blodmåltid, så hvis der ikke er adgang til huden, er du mindre interessant", siger Peter Henrik Andersen.

Vaccination er en mulighed

Og så er der vaccinen:

Man kan ikke vaccinere mod borrelia, men man kan selvbetalt blive vaccineret mod TBE.

Da Nordsjælland og Bornholm er de eneste kendte områder med TBE, råder Peter Henrik Andersen til, at du lader det indgå i kalkulen.

"Hvis man færdes aktivt i underskovens krat eller buskads i kendte områder med TBE, bør man overveje vaccinen. Det kunne være orienteringsløbere, svampesamlere, jægere eller andre, der færdes uden for stierne", siger han.

”Lidt kaotiske situationer giver tyvene de bedste betingelser. Mange lomme- og tasketyverier sker, når mange passagerer skal ind og ud af bussen eller toget. Tasketyveri er ubehageligt og kan opleves som et overfald. Hold aldrig fast i tasken – du risikerer bare at blive væltet omkuld. Giv slip, råb om hjælp og tilkald politiet,” lyder det fra Hans Peter de Place, der er projektleder i Det kriminalpræventive Råd, på rådets hjemmeside.

Læs også: Senior-sommer – 9 kontante råd til den perfekte ferie

Du kan minimere risikoen for at blive bestjålet, hvis du tager nogle simple forholdsregler.

Se video om, hvordan tyven stjæler fra dig – og læs hvordan du undgå ar blive tyvens næste offer.

Mobiltelefon og pung

  • Gem din mobil og pung i en lukket lomme, gerne i inderlommen
  • Du kan overveje at bære dine værdier under tøjet, for eksempel i et pengebælte
  • Læg ikke mobilen eller pungen synligt på cafébordet.

Taske

  • Gå med tasken på armen i stedet for i hånden
  • Stil din taske så du kan se den
  • Lad være med at have mange kontanter på dig.

Betalingskort

  • Hold hånden for, når du indtaster din pinkode
  • Vær opmærksom på om nogen står tæt på dig, når du betaler eller hæver penge
  • Tyven prøver at aflure din kode og stjæle dit kort bagefter.

Forsikring hvis du er blevet bestjålet

Ifølge forsikringsguide.net dækker forsikringen, hvis du har været udsat for lomme- eller tasketyveri.

Når du anmelder et lommetyveri til dit forsikringsselskab skelnes der mellem, om du har gjort anråb eller ej. Hvis du ikke har gjort anråb dækker forsikringen bortkomne genstande som din pung, dine nøgler, dine kreditkort og så videre, men ikke kontanter.

Læs også: Pas på når du rejser – 4 vigtige råd om forsikring på din ferie

Hvis du derimod har gjort ”anråb,” betragtes hele situationen som ran, og din indboforsikring dækker med op til 2 procent af din samlede forsikringssum. Hvis din indboforsikringssum er 1.000.000 kroner, får du på den måde op til 20.000 kroner i erstatning ved ran.

Hvis du bliver udsat for lommetyveri i udlandet, dækker din indboforsikring på samme måde som i Danmark (ved rejser op til 3 måneder). Du skal blot sørge for både at anmelde tyveriet til det lokale politi og at få en kvittering på anmeldelsen med hjem. Denne kvittering skal bruges som dokumentation over for dit forsikringsselskab, når du kommer hjem.

Først publiceret: 20. juli 2018
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 15:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og