Sådan blev din pension født

Tilbage i 80'erne havde de fleste lønmodtagere kun udsigt til folkepension, når de blev seniorer. Det gjorde fagforbundene op med efter en lang, sej kamp og fik indført arbejdsmarkedspension. Se de historiske billeder og vind Richs kaffe og kiksekage.

Tilbage i 80’erne var en af tidens største udfordringer: Ulighed i danskernes pensioner.

Mange funktionærer og tjenestemænd havde pensionsordninger. De mest velaflagte danskere sparede selv op.

Advarer mod falske mundbind

Og så var der de over halvanden million medlemmer af en LO-fagforening, der kun havde udsigt til en seniortilværelse på folkepension.

Fremtidsudsigten var simpel hen dårlig for de kommende generationer af ældre. Og for dem, der skulle forsørge dem. For folkepensionen var – som nu – finansieret over skatten, og skulle betales af de stadig mindre og mindre generationer i fremtiden.

Økonomerne var bekymrede. Det samme var LO, politikere og erhvervslivet.

På Arbejdermuseets udstilling “Når jeg bli’r gammel – hvem skal så betale?” kan du opleve stemningen af 1980’erne – og vejen til en løsning på problemerne, der endte med at gøre pensionssystemet i Danmark til verdens bedste.

Udstillingen  er blevet til i samarbejde med PensionDanmark.

Læs også artiklen: Udstilling: når jeg bliver gammel – hvem skal så betale?

Se hvordan du kan vinde Richs kaffe og kiksekage for to i Arbejdermussets kaffebar – under billederne.

Pensionsreform, hvad handler det om? Poul Nyrup Rasmussen fra LO er sammen med Mogens Lykketoft og Erik B. Smith fra Socialdemokratiet på plads på Aktuelts redaktion, hvor de taler med avisens læsere om LO og Socialdemokratiets forslag til pensionsreform. Året er 1986. Foto: Jørgen Schiøttz
I regn og slud skal fanevagten ud. På trods af det sjappede underlag var fanevagterne traditionen tro klar, da overenskomstforhandlingerne 1991 rykkede ind i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København. Foto: Jørgen Schiøttz
Socialdemokraten Knud Heinesen var i 1986 på talerstolen ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i LO med pension på dagsordenen. LO arbejdede for en central pensionsordning aftalt mellem hovedorganisationerne samt en politisk følgelovgivning, så også dem uden for det overenskomstdækkede arbejdsmarked blev dækket ind. Hverken ønsket om den centrale pensionsordning eller følgelovgivningen blev indfriet. Foto: Harry Nielsen
I 1993 begyndte de første indbetalinger på LO-området at klinge ind. Arbejdsmarkedspensionerne kommer til verden som en aftale mellem parterne på arbejdsmarkedet. Pensionistfest med bal 1994. Foto: Harry Nielsen

Vind Richs kaffe og kiksekage for to personer

Du kan vinde Arbejdermuseets berømte kiksekage og Richs kaffe for to personer i kaffebaren. Du er med i konkurrencen, hvis du fortæl på Faglige Seniorers Facebook-side, hvad du synes var det fedeste du oplevede i 80’erne. Husk som medlem af Faglige Seniorer kan du og din partner komme gratis ind på Arbejdermuseet. Se om det også gælder dig og læs hvordan.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1723595594355378

Først publiceret: 18. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

og