4 vigtige råd om forsikring på din ferie

Det kan blive dyrt, hvis du ikke har styr på dine forsikringer, når du rejser på ferie. Og især hvis du har en sygdom eller er skrøbelig, når du tager afsted. Læs her og undgå de værste fælder.

Skal du på ferie og skal du ud at rejse, så er det en god ide at tegne en rejseforsikring.

Her får du en række råd fra forsikringsselskabet Alka, som du som senior skal være ekstra opmærksom på, når du skal ud at rejse.

Læs også artiklen: Senior-sommer – 9 kontante råd til den perfekte ferie

1. Husk at kontakte alarmcentralen, hvis uheldet er ude på ferien

Har du købt en rejseforsikring og er uheldet ude på ferien, er det en god idé altid at kontakte forsikringsselskabets alarmcentral med det samme.

På den måde ved du, hvordan du er dækket, og forsikringsselskabet kan hjælpe med at tale med lægen og booke fly og andet praktisk, hvis du må afbryde din ferie.

Pensionist skar sig på job, men fik afslag på sygeløn

Da Tina Brunsgaard, som er tillidsrepræsentant hos DC Foods i Svenstrup, blev kontaktet af virksomhedens lønkontor, havde hun svært ved at tro sine egne ører.

Tinas 66-årige kollega, som er folkepensionist, havde været ude for en arbejdsulykke i produktionen, hvor han skar sig i hånden. Kollegaen var sygemeldt i fem dage, og nu meddelte lønkontoret, at den 66-årige kollega ikke kunne få sygeløn for de fem dage, fordi han er folkepensionist.

"Det kunne simpelthen ikke være rigtigt. Vi har en solid, ældre kollega, som har været en del af os i over 20 år, så kan man ikke behandle ham sådan", siger Tina Brunsgaard og fortsætter:

"Hverken fabrikschefen og jeg kunne forstå det. Man vil gerne beholde det grå guld på arbejdsmarkedet, og vi vil gerne have vores kollegaer til at forsætte med at arbejde, også efter de bliver folkepensionister. Så kan det ikke være rigtigt, at de er stillet ringere end os andre. Det gav ingen mening, og så blev jeg stædig".

Ingen ret til sygedagpenge

Når man er ude for en arbejdsskade, får man typisk sygeløn, som består af sygedagepenge fra kommunen og suppleringsydelse fra arbejdspladsen. Tilsammen svarer det til ens almindelige løn.

Når man når sin folkepensionsalder, bliver man automatisk meldt ud af a-kassen, fordi man herefter er berettiget til at modtage folkepension, og derfor ikke skal på dagpenge, hvis man bliver afskediget.

Derfor troede Danish Crown Foods ikke, at Tinas kollega kunne få sygedagpenge. Og når han ikke kunne få det, mente virksomheden heller ikke, at han kunne få suppleringsydelsen op til sin normale løn.

"At han ikke kunne få suppleringsydelse fra virksomheden, fordi han ikke var berettiget til sygedagpenge fra kommunen, mente jeg simpelthen ikke kunne være rigtigt. Derfor gik jeg ind i sagen for at få klarhed over reglerne", fortæller Tina.

Hun kontaktede Fødevareforbundet NNF, hvor blandt andet en a-skadekonsulent og en jurist gik i gang med at undersøge sagen.

Lovændring udløste sygedagpenge

Efter en større undersøgelse og gennemgang af sygedagpengeloven viste det sig, at der i februar 2020 kom en lovændring, som betyder, at folkepensionister er berettiget til sygedagpenge i højst 26 uger, inden for en periode på 12 måneder.

Da Danish Crown Foods blev bekendt med lovændringen, oplyste de, at Tinas kollega ville få sin suppleringsydelse for de dage, hvor han var sygemeldt.

"Det var en befrielse at få at vide, at han ville få sine penge. Min kollega blev også glad, for han havde været lige så frustreret over det. Så selvfølgelig var det en lettelse", fortæller Tina og tilføjer:

"Vi har ikke været opmærksomme på loven, fordi vores folkepensionister har heldigvis ikke været syge eller ude for ulykker før. Men når man overgår til at være folkepensionist og fortsat arbejder, er der nogle ting, man skal være opmærksom på, fx hvordan man er dækket ind ved sygdom og ulykker".

Er du for eksempel forsikret hos Alka, hjælper selskabets rejseservice hjælper blandt andet med at:

  • Tale med læge eller hospital i udlandet, hvis der er sproglige vanskeligheder.
  • Stille nødvendige betalingsgarantier til læge og hospital.
  • Booke hotel eller fly hjem, hvis du må forlade feriestedet efter en skade.
  • Sørge for en foreløbig erstatningsudbetaling, hvis du har akut behov for økonomisk hjælp efter en skade, der er dækket af forsikringen.

Alka tilbyder en årsrejseforsikring, der dækker hele verden på ferierejser i op til 60 dage, som tillægsforsikring til indboforsikringen. Det en nem og enkelt måde altid at have en rejseforsikring. Så skal du ikke huske at købe forsikring, hver gang du rejser.

Rejseforsikringen dækker udgifter til behandling hos læge eller på hospital, hvis du bliver akut syg eller kommer til skade på din ferie i udlandet. Herudover kan behandling hos fysioterapeut og tandlæge være dækket af forsikringen.

2. Har du en sygdom – tjek hos forsikringsselskabet

Vær opmærksom på, at rejseforsikringen normalt ikke dækker behandling af sygdom, som allerede var til stede inden afrejsen.

Er du  alvorligt syg inden afrejsen, bør du  kontakte dit forsikringsselskab for at høre, hvordan du er dækket. Selskabet foretager normalt en medicinsk forhåndvurdering, der kan fortælle, om du er dækket under rejsen for netop den sygdom, du måtte have.

Er du forsikret i Alka, kan du tage en en test på Alka.dk/medicin. Du bør tage testen, hvis du for eksempel er syg, er blevet opereret, har skiftet/ændret medicin eller er indkaldt til  hospitalet til undersøgelser i indtil to måneder før, du betaler rejsen, eller indtil to måneder før, du skal ud at rejse.

Testen viser, om der er behov for yderligere oplysninger – eller om forsikringen dækker på rejsen for den konkrete sygdom. Det er også en god ide at tage testen, inden du køber din rejse og igen inden du betaler restbeløbet, for at se, om du er dækket, hvis din sygdom medfører, at du må aflyse din rejse.

Er du sund og rask, behøver du selvfølgelig ikke tage testen.

Læs også: Nu tager seniorerne på ferie: Tjek om du er rask nok til at rejse

3. Vælg et rejsemål tæt på

Som ældre kan man være mere skrøbelig end andre. Det er derfor en god ide at være realistisk, når du vælger rejsemål.

Vælg et rejsemål i Europa, hvor rejsetiden (for eksempel i et fly) er noget kortere. Det tager nemlig hårdt på kroppen af flyve i mange timer. Og samtidigt er det lettere at komme hjem fra, hvis uheldet er ude. Det er ikke sjovt at ligge på hospitalet på den anden side af jordkloden, og behandlingen kan være af en noget anden og lavere standard end i Danmark – afhængig af rejsemålet selvfølgelig.

4. Selvrisiko ved lejebil

Mange ældre lejer bil på ferien. Og her kan der være penge at spare.

Vælger du Alkas rejseforsikring dækker den selvrisiko ved lejebil. Det betyder, at rejseforsikringen dækker op til 15.000 kroner pr. rejse, hvis du får et krav fra udlejningsselskabet på selvrisiko, hvis der sker en skade.

For at der ikke skal være problemer i forbindelse med udlejningen, tilbyder Alka at sende en bekræftelse på dækningen på engelsk, som man kan medbringe på ferien.

Først publiceret: 15. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og