Undgå at blive en lus mellem to negle ved billetkøb på nettet
Billetter til kultur, sport og rejser bliver ofte solgt gennem bookingportaler. Men du risikerer at skulle gøre dine rettigheder gældende et helt andet sted.

Koncerter, festivaler, flyrejser og oplevelser i udlandet. De fleste billetter bliver booket med et par klik på computeren eller telefonen.
Men pas på, at det ikke går for stærkt. Det er nemlig vigtigt at vide, hvem du egentlig indgår en aftale med.
Sådan lyder budskabet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i kølvandet på en ny principiel afgørelse fra Forbrugerklagenævnet, hvor en forbruger vil have sine penge tilbage fra den formidler, der har solgt billetterne til et udenlandsk hesteshow, hvor arrangøren er gået konkurs.
Men den går altså ikke, viser afgørelsen. Det er nemlig den konkursramte arrangør af hesteshowet, der har ansvaret, selv om billetterne er købt gennem en formidler.
“Når billetter er solgt via en portal eller en hjemmeside, man har fundet via en søgemaskine, skal man kigge sig godt for,” fortæller Susanne Aamann, som er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
“Det er ikke sådan, at man mister sine forbrugerrettigheder, men man skal gøre dem gældende over for aftaleparten. Og de her portaler vil i langt de fleste tilfælde bare være formidlere af en aftale,” siger hun.
Læs det med småt
Derfor gælder det om at læse det med småt, så du er sikker på, hvem du egentlig indgår aftalen med.
Portalerne kan nemlig skrive, at de ikke er aftalepart, men bare formidlere af aftalen – og så er det arrangøren, man vil skulle klage til.
“Konsekvensen kan jo være, at det er mere besværligt for dig at gøre dine forbrugerrettigheder gældende, fordi du tror, du har handlet med en formidler, men du har i virkeligheden handlet med en udbyder af et hesteshow nede i Spanien.”
“Det kan forekomme ulogisk, når du har været inde på en anden hjemmeside og ikke har handlet direkte med dem,” siger den forbrugerpolitiske chef.
Afgørelsen har betydning alle steder, hvor du køber en billet via en hjemmeside, som egentlig bare er formidler, fastslår Susanne Aamann.
“Det kan være shows, koncerter eller sportsbegivenheder. Det ser man på rigtig mange områder, og der er det altså værd at bruge en lille smule tid på at finde ud af, hvem der egentlig er aftaleparten,” siger hun.
Hvor skal man gå hen ved aflysning?
Det kan også give mening at tage et screenshot af handlingsbetingelserne eller gemme den digitale kvittering.
Hun fortæller, at hun selv har været nødt til at skrive til en formidler, fordi det var så uklart, hvem der stod med ansvaret i tilfælde af aflysning eller konkurs.
Susanne Aamann henviser til, at flere forbrugere har oplevet at komme i klemme mellem formidleren af flybilletter og flyselskabet, hvis rejsen eksempelvis bliver aflyst, og forbrugeren har ret til kompensation.
“Et råd kunne være, at man som forbruger køber direkte hos flyselskabet eller dem, der arrangerer koncerten. Men det er ikke altid, man kan det,” siger hun.
Kan parterne ikke blive enige om, hvem der skal punge ud, kan du som forbruger få hjælp af den uafhængige klageinstans Forbrugerklagenævnet.
Først publiceret: 11. april 2025
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2025 kl. 11:02