Tjek dine kontanter: Sedler bliver ugyldige næste år

Nationalbanken har netop lanceret en ny kampagne for at sikre, at alle får tjekket, om de ligger inde med pengesedler, der bliver ugyldige efter den 31. maj 2025.

Tjek dine gamle sedler – flere bliver ugyldige efter 31. maj 2025.

Kampagnen er en opfølgning på Nationalbankens tidligere udmelding om, at der i 2028-2029 vil blive udstedt nye pengesedler.

Samtidig bliver 1000-kronesedlen og ældre seddelserier ugyldige allerede efter maj næste år.

“Vi vil gerne sikre, at borgerne er fuldt informeret om, hvilke sedler der mister deres værdi, og hvad de kan gøre, hvis de stadig har nogle af dem liggende,” forklarer Camilla Penn, chef for Sekretariat og Kommunikation i Nationalbanken.

“Vi starter kampagnen nu for at give alle god tid til at bruge eller indsætte sedlerne i banken,” tilføjer hun.

Fokus på gamle sedler

Selvom mange allerede har indleveret deres 1000-kronesedler, er der stadig mange gamle sedler i omløb, især fra ældre seddelserier. Disse sedler er ikke længere velkendte, og mange bliver gemt som samlerobjekter.

“Vi har valgt at fokusere særligt på de ældre seddelserier, da der er færre af dem, som er blevet indleveret. Selvom nogle sedler måske er gået tabt, er det vigtigt, at folk ved, at de snart mister deres værdi,” siger Camilla Penn.

Informationsbreve på vej

Som en del af kampagnen vil alle danskere over 15 år modtage et brev i september, enten via Digital Post eller i den fysiske postkasse, hvis man er fritaget for digital post.

Kampagnen bliver også synlig på plakater, i aviser, på nettet og på sociale medier.

“Vi håber, at kampagnen vil minde folk om at tjekke deres kontanter og indlevere de gamle sedler,” siger Camilla Penn.

Siden Nationalbanken meldte beslutningen ud i november sidste år, er 15,4 mia. kr. af de 21 mia. kr. i 1000-kronesedler allerede blevet indleveret eller brugt.

Herunder kan du se de sedler, der bliver ugyldige:

Først publiceret: 5. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 5. september 2024 kl. 8:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

og