Politiet advarer mod beskeder fra falske børn

Flere får beskeder fra børn eller børnebørn med ønske om økonomisk hjælp til for eksempel at betale en regning. Men det er fup. advarer politiet.

Sådan kan en besked indledes, når et falsk barn kontakter forældre eller bedsteforældre for at få penge.

Hvem vil ikke gerne hjælpe sit barn eller barnebarn, der pludselig står og mangler penge? Selvfølgelig.

Og det udnytter kriminelle, der de seneste måneder har sendt en sand stormflod af falske beskeder afsted, hvor de håber på, at forældre eller bedsteforældre hopper i med begge ben – og sender beløb, der havner i krimielles lommer.

Politiet oplyser, at de netop nu ser en markant stigning i antal anmeldelser om sager, hvor kriminelle udgiver sig for at være et barn med henblik på at lokke penge ud af af intetanende ældre.

Sådan bliver du svindlet – og sådan undgår du det

1 Her er link til oversigt over de mest anvendte digitale svindelmetoder, som kriminelle anvender.

Svindlernes ABC: Sådan fupper vi seniorer

2 Her kan du se, hvordan svindlerne finder frem til netop dig

Sådan bliver seniorer spottet af svindlere

3 Her er de bedste råd mod at blive udsat for svindel

10 gode råd for at undgå at blive fuppet

4 Her kan du læse Brian og Susannes artikler om svindel mod ældre

Oversigt over artikler om svindel

Hjælp til at betale regning

Nyhedsbrevet fra Brian og Susanne har skrevet om flere eksempler på svindlen, hvor der i en SMS eller mail fremgår, at barnet har sin telefon og derfor skriver fra et ukendt nummer.

Beskeden starter ofte med “Hej mor” eller “Hej far” og fortsætter med et ønske om økonomisk hjælp til for eksempel at betale en regning eller overføre penge via netbank eller Mobilepay.

I en sag fra Højbjerg ved Aarhus fik en ældre kvinde fient torsdag aften en SMS fra det, der tilsyneladende er hendes datter, med besked om, at datterens gamle telefon er gået i stykker.

”Så jeg har fået en ny med et nyt nummer. Det er 6987…. (her opgives det nye telefonnummer),” fremgik  det er SMS’en.

Lidt senere får den 85-årige endnu en SMS fra datteren om, at hendes mand – den ældre kvindes svigersøn – har haft et nedbrud med bilen.

”Han er kørt på værksted og regningen er 15.000 kroner. Vi har ikke pengene nu. Kan vi låne? Send pengene til det nye nummer. Tak,” skriver datteren.

Den ældre kvinde fatter ikke mistanke. Det hele virkede troværdigt.

Politiet advarer om, at modtager du en sms af denne karakter, er det meget vigtigt, at du:
Får bekræftet historien ved at at ringe til dit barn eller barnebarn på det nummer, du normalt plejer at kontakte dem på

“Du kan også række ud til vedkommendes ægtefælle eller dine børnebørn for at få bekræftet historien,” lyder det fra politiet.

Samtidig opfordrer politiet familiemedlemmer til at tage fat i deres ældre pårørende og oplyse dem om risikoen for svindel.

Samlet tab på 8 millioner kroner

Nationalt Center for IT-kriminalitet (NSIK) har oplevet en stigning i den slags sager på intet mindre end 527 procent siden 2023.

“Vi har indtil videre haft 419 sager på landsplan, hvor folk er blevet svindlet, og har haft et samlet tab på godt otte millioner kroner hos borgere på det her svindelnummer. Så nu forsøger vi at fortælle folk om, hvad det er, der foregår, siger centerchef hos NSIK Jesper Kracht til TV 2 Fyn.

Sådan kan svindlen og korrespondancen se ud 

Først publiceret: 25. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 25. juli 2024 kl. 9:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og