Advarsel: SMS til ældre fra falske børn

Ældre får SMS’er fra person, der udgiver sig for at være deres eget barn, og beder om at overføre flere tusinde kroner.

Du skal passe på, hvis du vil overføre beløb for at hjælpe dine børn eller børnebørn, der står og mangler penge.

Lige nu florerer sms’er, som virker troværdige med rigtige børns navne, men som er svindlere.

Det må en 85-årig kvinde fra Højbjerg ved Aarhus sande.

Pas på SMS’er som denne.

Forløbet er dette:

Den ældre kvinde fik en sen torsdag aften SMS fra det, der tilsyneladende er hendes datter, med besked om, at datteren gamle telefon er gået i stykker.

”Så jeg har fået en ny med et nyt nummer. Det er 6987…. (her opgives det nye telefonnummer),” fremgår det er SMS’en

Værkstedsregning på 15.000 kroner

Lidt senere får den 85-årige endnu en SMS fra datteren om, at hendes mand – den ældre kvindes svigersøn – har haft et nedbrud med bilen.

”Han er kørt på værksted og regningen er 15.000 kroner. Vi har ikke pengene nu. Kan vi låne? Send pengene til det nye nummer. Tak,” skriver datten.

Den ældre kvinde fatter ikke mistanke. Det hele virker troværdigt.

Navnene på datter og svigersøn er korrekte, og det er ikke usandsynligt, at de vil bede om at låne større beløb til bilreparation.

Fattede ikke mistanke

Men SMS’erne er svindel.

”Jeg fattede ikke mistanke på noget tidspunkt. Det hele virkede fuldstændig troværdig,” fortæller kvinden.

Heldigvis kløjs den 85-årige i overførslen til det telefonnummer, der er opgivet i SMS’en, og det lykkes ikke at overføre penge.

Den 85-årige ringer derfor til svigersønnen for at beklage, at hun ikke lige nu kan finde ud af at overføre de 15.000 kroner.

Svigersønnen fattede naturligvis ikke, hvad det drejede sig om. Han var ikke på værksted med bilen, som i øvrigt var i fin stand.

”Han troede vist, at jeg var lidt aldersforvirret,” fortæller kvinden, der nu fattede mistanke om, at hun var udsat for et svindelforsøg fra kriminelle.

Fortsat rystet

Hun ringede derefter til datteren på det ”gamle” telefonnummer, hvor datteren kunne fortælle, at hendes telefon ikke var gået i stykker, at hun ikke havde fået nyt nummer og at hun ikke havde sendt nogen SMS.

I dag er kvinden fortsat rystet over, at hun faldt for svindelnummeret og at det kun var fordi hun kløjs i overførslen, at hun ikke fik overført de 15.000 kroner til det ”falske” telefonnummer, der blev anvendt til svindlen.

”Jeg er normalt meget skeptisk overfor telefonfup. Men den her SMS-svindel var så troværdig, at jeg tror rigtig mange også ville falde for den,” lyder det fra den 85-årige, der ønsker at være anonym.

Politiets gode råd

• Vær sikker på, at det faktisk ér din søn eller datter (eller barnebarn), du skriver med. Du kan for eksempel forsøge selv at ringe dit barn op på det sædvanlige nummer eller insistere på, at han/hun låner en telefon og ringer dig op.
• Godkend ikke noget med NemID/MitID, som du ikke selv sidder med.
• Videregiv aldrig personlige oplysninger om dit NemID/MitID – heller ikke til familie og venner.
• Hold dine personlige koder for dig selv.

Samtidig opfordrer politiet pårørende til at tage fat i deres ældre pårørende og oplyse dem om risikoen for svindel.

Pas på Facebook

Husk at oplysninger, du lægger på Facebook og andre sociale medier, kan anvendes af svindlere. Det kan være navne på børn, børnebørn eller billeder af dit hjem, husnumre og bil med nummerplade.

Disse oplysninger anvender svindlere, når de udgiver sig for at være en anden og henvender sig på SMS, Messenger eller telefon.

Først publiceret: 16. april 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. april 2024 kl. 8:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

og