Pas på med at forsikre dit barns eller barnebarns bil

Far skal tilbagebetale 41.000 kr. til forsikringsselskab, efter hans datter var involveret i to uheld i en bil, hun brugte fast, men som stod i hans navn.

Mange seniorer vil gerne hjælpe deres børn – eller børnebørn. For eksempel med at få en bil. Men det kan blive kostbart at være for hjælpsom.

En mand skal nu tilbagebetale næsten 41.000 kroner til Alm. Brand Forsikring. Han havde tegnet forsikring af en bil i sit navn.

Men i virkeligheden var det hans datter, der var fast bruger af bilen. Derfor burde forsikringen have været tegnet i hendes navn.

Prisen for forsikringen var lavere, når den var oprettet i faderens navn. Men det har været en dyr besparelse for familien.

Faderen kommer nu til at betale for to skader på bilen, som forsikringsselskabet i første omgang havde dækket. Højesteret har afgjort, at han ved tegningen af forsikringen har givet urigtige oplysninger, og derfor kan Alm. Brand kræve tilbagebetaling af erstatningen.

Gode råd fra FDM

Elitebilister har lavere præmier end unge, nye bilister. Derfor kan det friste at lade forsikringen af en bil stå i forældres eller bedsteforældres navn.

Men kan også være forsikringssvindel. Det advarer bilistorganisationen FDM om:

”Er du ejer af en bil, som du permanent eller mere end lejlighedsvis låner ud til dit barn, skal du oplyse det til forsikringsselskabet. Du kan enten registrere dit barn som bruger, eller dit barn kan selv tegne forsikringen. Er dit barn ejer af bilen, er det ulovligt for dig at forsikre bilen. Det er den unge selv, der skal stå på forsikringen,” skriver FDM.

Derfor var hun fast forbruger

I den aktuelle sag ejede faderen bilen. Den var ikke bare forsikret i hans navn, men også indregistreret i hans navn.

Men det afgørende er, at datteren var FAST BRUGER af bilen. Det afgør domstolene ud fra en række momenter:

  • Bilen blev købt, da datteren fik kørekort.
  • Derefter var der registreret hele tre biler på familiens adresse.
  • Både faderen og datteren fortalte, at hun brugte den to-tre gange om ugen.
  • Datteren havde flere gange omtalt bilen som ”sin egen”.
  • Efter det sidste uheld var bilen totalskadet, og derefter købte hun en ny bil i faderens navn, som hun er fast bruger af.

Sådan skete uheldene

Datteren var overhovedet ikke nævnt i forsikringspapirerne. Ved det første uheld påkørte datteren en anden bil, så Alm. Brand betalte erstatning til en anden bilist fra bilens ansvarsforsikring.

Det andet uheld var solo. Her dækkede kaskoforsikringen.

Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på bilen. Men det er ikke pligtigt med en kaskoforsikring

Hvis forældre køber en meget billig bil til et barn eller barnebarn, kan man overveje at spare kaskoforsikringen og selv tage smækket, hvis den får buler. Det kan være en mulighed, nævner FDM.

I fængsel

Det kan være strafbart at give forkerte oplysninger til et forsikringsselskab. Tidligere har det ført til fængsel, hvis børns biler er forsikret af forældrene.

Det fortæller Fyens Stiftstidende. I en sag ved retten i Grenå fik en mor tre måneders betinget fængsel for at have medvirket til bedrageri. Sønnen fik seks måneders ubetinget fængsel.

Desuden har retten i Svendborg idømt en 21-årig mand seks måneders betinget fængsel for at afgive urigtige oplysninger til forsikringsselskabet om ejerforholdet af en bil. Han havde i næsten halvandet år ladet sin bilforsikring stå i moderens navn. Det havde givet ham en besparelse på ca. 35.000 kroner.

Dyre sagsomkostninger

Manden har været ihærdig for at få sine penge. Han har ført sag mod Alm. Brand både i Københavns Byret, Østre Landsret og til sidst Højesteret.

Han skal ud over de 41.000 kroner betale samlet 51.500 kroner i sagsomkostninger til forsikringsselskabet. Endelig skal han også betale sin egen advokat.

Dermed har sagen kostet ham totalt et godt stykke over 100.000 kroner.

Først publiceret: 1. april 2024
Artiklen er sidst opdateret 31. marts 2024 kl. 22:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og