Lars Løkke insisterer på ret til refleksion over Papes død

Udmelding kort efter Papes død var ikke spekulation i årsager, men udtryk for en refleksion, siger Løkke.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) står ved de udmeldinger, som han kom med i timerne efter Søren Pape Poulsens pludselige død 2. marts.

Her lød det blandt andet i et opslag på Facebook, at han ikke kunne “befri” sig fra “tanken om, at det er resultatet af et sammenstød mellem et FOR hårdt politisk miljø og en kærlig sjæl”.

– Jeg mente det, jeg sagde. Jeg gav udtryk for mine følelser. Dem havde jeg, og dem ønsker jeg at stå ved.

– Det var den refleksion, der satte sig hos mig, siger Lars Løkke tirsdag og videre “noterer sig”, at biskoppen ved Søren Papes bisættelse lørdag i Viborg “gav udtryk for præcis det samme”.

Tidligere tirsdag blev De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, spurgt til den debat om et for hårdt politisk miljø på Christiansborg, der siden sin formands død har kørt.

Hun mener ikke, at den debat skal “kobles sammen” med Søren Papes død.

– For der er ikke nogen af os, der kan vide, hvorfor Søren fik en alvorlig hjerneblødning. Og vi skal passe på med at spekulere i, om det var, fordi Søren ikke kunne klare mosten.

– Det ville jeg synes var respektløst over for Søren, som jeg oplevede som en meget, meget stærk politiker, sagde Mette Abildgaard til TV 2 og Ekstra Bladet, kort efter at Folketinget tirsdag middag mindedes den afdøde konservative formand.

Lars Løkke siger videre, at han har “mødt mange mennesker”, der har haft samme refleksion som han selv.

– Hvis ikke man ved afslutningen af et liv skulle kunne reflektere over, hvordan livet leves – også for os andre, så ved jeg ikke rigtig, siger han tirsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Han mener ikke, at han har “spekuleret i nogen årsager” til, hvorfor Søren Pape fik en hjerneblødning.

– Jeg har givet udtryk for en refleksion. Og jeg kan ikke være den eneste, der har det sådan. Hvad enten man sidder ved sine forældres kiste eller ved andres kiste, så sætter det nogle tanker i gang.

– Jeg kan kun stå til ansvar for mine egne tanker. Det er ikke et udtryk for nogen diagnose. Det er et udtryk for nogle tanker, der spontant kom til mig, og som jeg formidlede.

Lars Løkke bliver spurgt, om hans udmeldinger om et for hårdt miljø, også omhandler pressen og dens dækning af Søren Pape.

– Nu skal jeg nok lige tælle til tre, før jeg siger, hvad jeg mener, siger Løkke og tæller til højt til tre.

– Der er sådan en underlig selvoptagethed blandt danske journalister, synes jeg. At fordi jeg nu giver udtryk for en refleksion, der handler om det politiske miljø, så bliver det blandt journalister oversat til, at så handler det kun om journalister.

– Jeg er helt med på, at I er her også, og I er en del af det. Men I er også kun en del af det.

/ritzau/

Først publiceret: 18. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. marts 2024 kl. 7:26