Fagforeninger efterlyser initiativer til fastholdelse i Forsvaret

SVM vil tilføre yderligere 40 milliarder til forsvar, men foreninger er bekymrede for mangel på medarbejdere.

Det er godt, at regeringen nu vil tilføre endnu flere milliarder til Forsvaret, men uden nok faste medarbejdere kan det blive svært at føre ud i livet.

Sådan lyder det fra de to store soldaterforeninger, Centralforeningen for Stampersonel (CS) og HKKF – Soldaternes Fagforening.

Tom Block, forbundsformand for HKKF, efterspørger derfor, at regeringen kommer med konkrete initiativer, som skal skabe bedre fastholdelse af faste medarbejdere.

– Det er fint, at man er bevidst om, at det kræver penge. Problemet er, at vi mangler fast personel, fordi man ikke har gjort noget i mange år for at sikre, at Forsvaret er en attraktiv arbejdsplads, siger Tom Block.

Jesper Korsgaard Hansen, der er formand for forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), stemmer i.

– De ting, vi skal købe ind nu, kræver en længere uddannelse. Og hver eneste gang, der er en, der smutter, giver det et kompetencedyk, siger han.

Onsdag formiddag fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen vil tilføre 40,5 milliarder kroner mere til forsvar frem mod 2028.

Pengene skal blandt andet gå til en opbygning af Hærens brigade, så den i 2028 består af op mod 6000 soldater.

Men uden nok personel kan det blive svært at nå den ambition. Det mener Jesper Korsgaard Hansen.

– Alene det at levere materiel, kan blive svært. Og så kommer mandskabsmanglen oven i. Jeg synes, det er meget ambitiøst, at man siger 2028, siger han.

Regeringen foreslår desuden, at værnepligten skal udvides fra 4 til 11 måneder, og at der skal være fuld ligestilling mellem kønnene. Det betyder, at alle unge skal indkaldes til Forsvarets Dag.

Tom Block er bekymret for, om antallet af frivillige vil falde, når værnepligten forlænges. Samtidig mener han, at det vil kræve både renovering og udbygning af landets kaserne.

– Der ligger en enorm opgave i at få faciliteterne op på et niveau, man kan tilbyde unge mennesker, siger han.

Flere medier har tidligere beskrevet Forsvarets nedslidte kaserner med skimmelsvamp på vægge, iskolde brusebade og toiletter, der ikke kan trække ud.

/ritzau/

Først publiceret: 13. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 13. marts 2024 kl. 14:01