Forsvaret undersøger muligt køb af andre landes F-35-kampfly

Der er risiko for yderligere forsinkelser af F-35-kampfly, hvor Danmark foreløbig har modtaget fire.

Der er fortsat usikkerhed og risiko for forsinkelser af leveringen af de næste F-35-kampfly til Danmark. Derfor skal Forsvaret nu blandt andet undersøge muligheden for at købe eller låne andre landes F-35-fly.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

– Jeg har i dag orienteret forligskredsen om, at der fortsat er usikkerhed omkring leveringen af de næste F-35-kampfly, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i meddelelsen.

– Det er for tidligt at sige, hvad det kommer til at betyde, men jeg har bedt Forsvaret om at kigge på mulige initiativer, der kan imødegå forsinkelsen.

Danmark har foreløbig modtaget fire ud af 21 F-35-kampfly, der skal erstatte F-16-kampflyene i Danmark. De sidste seks indkøbte F-35-fly skal blive i USA, hvor træning af piloter foregår.

Men siden er der opstået udfordringer hos den amerikanske producent Lockheed Martin, hvilket har ført til flere forsinkelser.

Lige nu “forfølger” producenten en “målsætning” om, at de næste fly er klar til Danmark omkring juli 2024, lyder det fra Forsvarsministeriet. Men der er risiko for yderligere forsinkelser.

Det er en teknologi kaldet Technology Refresh 3, som er en opdatering af flyene, der længe har skabt problemer.

Ud over muligheden for at købe eller låne andre landes F-35-fly, er Forsvaret også bedt om at kigge på, om der eventuelt skal ske en justering af de “politisk fastsatte F-35-milepæle”.

Videre skal der også forberedes “en eventuel midlertidig hjemtagning af et antal F-35-fly fra den fælles uddannelsesfacilitet på Luke Air Force Base i Arizona, USA”.

– F-35-kampflyene er en stor investering for Danmark, som får betydning for vores forsvar og sikkerhed i mange år frem. Det er afgørende, at vi følger sagen tæt, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

Først publiceret: 12. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 12. marts 2024 kl. 19:42