Løkke: Danmark skal lære af Kinas fremgang i Afrika
Strategien for Danmarks engagement i Afrika skal ændres, inden Kina løber med indflydelsen, siger Lars Løkke.
Kina stormer frem på det afrikanske kontinent, hvor de uden løftede pegefingre sikrer sig indflydelse, der giver panderynker i Danmark og Europa.
Derfor skal Danmark tage ved lære af elementer i den kinesiske fremgangsmetode i Afrika.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i forbindelse med lanceringen af en ny strategi for samarbejde med Afrika, og som skal udformes løbende i de kommende måneder.
Lars Løkke Rasmussen fremhæver ”vores venner fra Sierra Leone”, der for nylig har været på diplomatisk besøg i Kina, som et eksempel på behovet for et skifte i den danske strategi.
Sierra Leone fik et udviklingsbeløb af Kina, der svarer til det danske bidrag.
– Men det, de også kommer hjem med, er investeringer i infrastruktur, og det kan vi godt lære noget af, siger Lars Løkke Rasmussen.
Kina har de seneste år udbygget infrastruktur i Afrika, hvor opførslen af motorveje og nye havne har givet kineserne indflydelse og råstoffer.
Samtidig har den traditionelle danske fremgangsmetode med at bede om demokratiske, humanitære forbedringer som modydelse til økonomisk støtte vist sig svagere.
Det er ræsonnementet fra Udenrigsministeriet, hvor Lars Løkke Rasmussen og Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, vil sætte en ny retning for det danske udviklingsarbejde i Afrika.
Den skal styrke Danmarks tilstedeværelse i Afrika ved at sætte os mere i øjenhøjde med parterne. Mindre idealisme, mere pragmatisme.
Når Lars Løkke Rasmussen har været på besøg hos statsledere i afrikanske lande, og bilen sætter kurs mod hotellet, kan han godt lide at forsøge at sætte sig i modpartens sted. For er det overhovedet de bløde værdier, Danmark har markeret, der hænger ved.
– Så har man siddet og sagt de ting, vi siger, og som vi skal blive ved med: Husk nu dit og dat. Men hvis jeg nu selv “havde den”, hvad ville så være mine egne prioriteter?
Udenrigsministeren har forståelse for, at konkrete forbedringer kan veje tungere end de indsatser, som vestens udviklingsarbejde har bestået i.
Den nye retning bliver modtaget positivt i Kenyas regering, hvor udenrigsminister Musalia Mudavadi mandag deltager i Udenrigsministeriets lancering af arbejdet med den nye strategi.
– Det er vigtigt, at Danmark nu udbreder sit fokus, så vi kan have mere engagement med de private sektorer. Vi vil ikke kun være modtagere af støtte. Vi vil også engagere os i handel, siger Musalia Mudavadi.
Det store engagement fra nationer og lande skal ikke altid betragtes som udnyttelse af Afrika, mener han.
Det er ofte blot investorer, der bidrager til væksten i de afrikanske lande.
– Vi skal have et konstruktivt engagement med alle vores venner – i EU, Asien og Amerika. Vi vil have investeringer fra alle parter, siger Musalia Mudavadi.
/ritzau/
Først publiceret: 11. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. marts 2024 kl. 15:05