Kongen modtages af præsident på sin første officielle udlandsrejse
Et erhvervsfremstød i Polen med kongen i front skal efter planen føre til aftaler for danske virksomheder.
Hvedebrødsdagene er ovre for den nyudnævnte kong Frederik.
Onsdag indfinder han sig i Polens hovedstad, Warszawa, for at tage hul på et stort erhvervsfremstød.
Her vil han være ledsaget af blandt andre udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i forsøget på at fremme danske teknologier, som potentielt kan komme til at spille en rolle i Polens grønne omstilling.
Selv om besøgets hovedfokus er det kommercielle samarbejde med Polen, vil der også blive tid til, at kongen mødes med den siddende præsident Andrzej Duda.
Efter en åbningsceremoni står præsident Duda selv for at tage imod kong Frederik foran Præsidentpaladset, der ligger lige midt i hovedstaden.
Derudover skal regenten være med til at åbne en ny Vestas-fabrik i den vestlige havneby Szczecin. I samme ombæring besøger regenten Natos regionale hovedkvarter i samme by.
Det er ikke uvant for kongen at tage del i denne type fremstød. Men turen bliver alligevel usædvanlig for ham.
Først og fremmest bliver det kongens første officielle udlandsrejse, siden han for få uger siden blev udråbt som regent.
Derudover er der ikke tradition for, at Danmarks overhoved deltager i den form for erhvervsrejse. Det forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.
– Det er normalt noget, en regent skal være hævet over. Derfor overlades dette ansvar som regel til en kronprins eller en kronprinsesse, siger han.
Men fordi han fortsat var kronprins, da fremstødet i Polen først blev planlagt, holder man fast i rejsen.
Selv om traditionen brydes, giver det god mening, at det alligevel er en tur, kong Frederik har valgt at prioritere, mener Lars Hovbakke Sørensen.
– Det handler om grøn omstilling, så det passer meget godt til hans programerklæring om, at han fortsat vil arbejde for det område.
– De seneste år har kongen været i gang med at gøre forarbejdet til at lancere sig som en moderne og “grøn” monark, der interesserer sig for aktuelle emner, som ikke kun spiller en rolle herhjemme, men også uden for landets grænser, lyder det.
Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og Dansk Erhverv er medarrangører for erhvervsfremstødet, hvor knap 60 danske virksomheder også deltager.
Førstnævnte regner med, at de danske selskaber kommer til at indgå en lang række aftaler med polske myndigheder og virksomheder i løbet af turen.
Erhvervsfremstødet finder sted fra 31. januar til 2. februar.
/ritzau/
Først publiceret: 31. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 31. januar 2024 kl. 7:24