Ny enhed skal sikre fair vilkår for private aktører i ældreplejen
Regeringen vil give bedre vilkår for private aktører i ældreplejen. Det skal ske med ny afregningsmodel.
Private leverandører skal have “fair vilkår”, når de ønsker at byde på velfærdsopgaver i ældreplejen.
Det er blandt tiltagene for at udvide det frie valg for ældre, der er et stort tema i regeringens forsinkede og længe varslede udspil til en ny ældrelov.
– Derfor vil vi komme med en række initiativer, som skal sikre en fair afregning, siger økonomiminister Stephanie Lose (V) til Ritzau.
– Det er forudsætningen, når vi styrker det frie valg og sørger for, at private leverandører får mulighed for at byde ind på en større del af opgaverne i ældreplejen, hvis borgerne ønsker at bruge det.
Konkret vil regeringen med en ny model for afregning sørge for, at der kommer en ensartet sats i alle kommuner, hvilket der ikke er i dag, hvor kommunerne hver især selv beregner en sats for indirekte udgifter.
Den nye model skal gøre det mere gennemskueligt for private leverandører, når de ønsker at byde på en opgave.
– Det er komplekst område, og jeg tror både kommunerne og de private virksomheder synes, det kan være svært at finde rundt i.
– Derfor prøver vi nu både at rydde noget bureaukrati og bøvl af vejen og gøre det nemmere at navigere i for både virksomheder og kommuner.
Videre skal der derfor oprettes en uafhængig central enhed, der skal sikre at kommunerne afregner private leverandører korrekt.
– Vi har et ønske om, at i de situationer, hvor der er uenighed om afregning, eller private virksomheder har en oplevelse af, at afregningen ikke fungerer, som den skal – at man der har en uafhængig central enhed, som kan være med til at sikre en korrekt afregning og til syvende og sidst give virksomhederne mulighed for at klage, uddyber Stephanie Lose.
Tiltagene skal i sidste ende give “de ældre nogle flere valgmuligheder” ved, at flere private leverandører ønsker at byde sig til i ældreplejen.
– Det kan bidrage til at skabe en sund konkurrence om at levere sunde tilbud, siger økonomiministeren.
Regeringens fulde udspil til en ny ældrelov er endnu ikke præsenteret, men en lang række delelementer er løbende blevet præsenteret af forskellige ministre i medierne.
Og det er der en årsag til, lød det torsdag fra statsminister Mette Frederiksen (S).
– Fordelen ved den måde, vi har gjort det på, er, at vi har talt ældrepolitik over et par uger i Danmark, og det trænger området til, sagde hun til Ritzau.
/ritzau/
Først publiceret: 26. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. januar 2024 kl. 7:27