Kronprinseparret blev mødt af hurraråb ved dronningens nytårskur

Kronprins Frederik ønskede ikke at kommentere dronningens abdikation ved ankomsten til Amalienborg.

Kronprins Frederik ankom mandag aften i silende regn sammen med kronprinsesse Mary, der var klædt i en vinrød velourkjole, til dronningens nytårskur og -taffel på Amalienborg.

Det er første gang, at kronprinsen og den kommende konge viser sig for offentligheden, efter at dronning Margrethe nytårsaften annoncerede, at hun abdicerer og overlader tronen til sin ældste søn.

Kronprinseparret blev mødt af hujende tilskuere på slotspladsen.

Kronprinsen ønskede smilende de fremmødte journalister godt nytår, men ønskede ikke at svare på spørgsmål fra pressen om sin mors beslutning om at overlade tronen til ham.

Han overtager tronen 14. januar.

Inden kronprins Frederik og kronprinsesse Mary trådte ind i Christian VII’s Palæ, vendte de sig om i portåbningen og vinkede.

Inden for ventede der dem og de øvrige gæster en fireretters menu med afstemte vine og musik ved Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

På musikkorpsets program er både klassisk musik, 60’er-rock og 70’er-pop, nærmere bestemt kan gæsterne blandt andet nyde musik af H.C. Lumbye, Johann Strauss, The Beatles og Abba.

Før kronprinsparret ankom til Amalienborg, var det prins Joachim og prinsesse Marie, der gjorde deres entré. Prinsessen var klædt i en mørkeblå kjole med hulmønstrede ærmer og swarovski-sten.

Efter kronprinsparret og som den allersidste ankom dronningen, den afgående regent. Dronning Margrethe var klædt i en pink kjole og bar en gråbrun pelsfrakke som overtøj.

Både hun, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie bar desuden diadem.

Dronningen, der blev skærmet mod regnen af en paraply, smilede bredt, da hun gik fra kronebilen ind i palæet og hilste på Livgarden.

Ved nytårskuren deltager desuden dronningens ældste lillesøster, prinsesse Benedikte, regeringens 23 ministre, Folketingets formand, Søren Gade (V), og andre repræsentanter for det officielle Danmark.

Kuren, som begyndte klokken 20, finder sted i Riddersalen i Christian VII’s Palæ på Amalienborg, og det er den første nytårskur af fire, som dronningen holder i løbet af de første dage af 2024.

Under nytårskuren bliver der serveret vildt consommé célestine, som er en vildtsuppe med trøffelfarserede crepes, dansk kalv med sauce calvados, blåskimmelflan til dessert og saint honoré-kage.

Til maden får gæsterne Rosenborgvin, som serveres hvert år til nytårstaflet, rødvinen Cahors Malbec fra kongehusets franske vinslot, Château de Cays, og champagnen Cuvée M&H Speciale fra Moët et Chandon.

/ritzau/

Først publiceret: 2. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. januar 2024 kl. 7:16