Vejsalt er gift for din have: Gør dette i stedet

Planterne i din have risikerer at lide tørkedøden, hvis de bliver ramt af vejsalt om vinteren. Også selve jorden kan blive ødelagt, fortæller eksperter.

Det er et lovkrav, at du som husejer rydder fortovet for sne foran dit hjem og sørger for, at der ikke er glat. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Tøv en kende, hvis du uden videre griber ud efter saltposen, når vejret byder på frost og isglatte fortove.

Vejsalt er nemlig ren gift for din have, lyder det fra Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videncentret Bolius.

“Vi skal huske på, at selv om salt er et naturligt produkt, så hører det ikke hjemme i vores jord. Det skader simpelthen planterne,” siger hun.

Berit Rørbøl forklarer, at saltet hiver vandet ud af cellerne, og det kan i værste fald udtørre planterne helt. Samtidig ødelægger saltet jordens struktur og fortrænger vigtige næringsstoffer.

“Saltet kan hæmme planternes vækst og gøre, at de ikke får de næringsstoffer, de har brug for,” uddyber hun.

Det er dog ikke sikkert, at du opdager skaderne, før kalenderen bevæger sig ind i foråret. Det skyldes, at planterne er i dvale vinteren over.

Vi bruger for meget salt

Kim Tang, der er landskabsarkitekt og fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere, opfordrer ligeledes til, at du ikke bruger vejsalt til at bekæmpe sne og is.

“Hr. og fru Jensen bruger ofte alt for meget salt. Det gør man jo for at få en stor effekt, og for at saltet ligger i længere tid,” siger han og opfordrer til, at du finder alternative måder at håndtere frost og sne på.

“Brug grus, når det er glat, eller fjern al sneen ved at skrabe og feje. Der er faktisk ingen grund til at bruge salt. Du kan også købe alternative tø-midler, der ikke skader jord og planter,” siger han.

Hvis du vælger at bruge salt, foreslår Kim Tang, at du laver en saltlage i stedet for at strø det.

“Når man fordeler salt med hånd eller skovl, bruger man op til ti gange så meget salt som nødvendigt.”

Husk at afskærme dine bede

Bor du lige op ad en vej, hvor der blive saltet, skal du holde øje med, om saltsprøjt og smeltevand ryger i retning af din have. Hvis der er risiko for det, er det en god idé at afskærme dine bede.

“Du kan sætte nogle kanter op eller sørge for at lave et fald i belægningen på din grund, så vandet ikke løber til bedene, men til kloakken eller ud på vejen,” lyder rådene fra Kim Tang.

Når det gælder afskærmningen, kan du lade dig inspirere af kommunerne, der bruger halmmåtter med plastik bagpå til at beskytte udsatte træer og beplantning.

“Du kan også være kreativ med nogle brædder, eller hvad du nu har. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan kreere noget, der skærmer af for smeltevandet,” siger Berit Rørbøl.

Brug saltlage i stedet for at strø

* Ved hård frost kan det blive nødvendigt at salte.

* Begræns mængden ved at lade være med at strø salt direkte fra posen. Lav i stedet en saltlage.

* Saltlagen laver du ved at blande for eksempel et kilo salt i en vandkande med fem liter vand.

* Vand dernæst fortovet eller trappen op til huset med saltvandet. På den måde bruger du mindre salt og sikrer samtidig, at saltet ikke blæser væk.

Kilde: Kim Tang, landskabsarkitekt og fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere.

Først publiceret: 1. december 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. december 2023 kl. 8:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og