Udfasning af 1000-kroneseddel gør det sværere at hvidvaske penge
Ifølge politiet gør afskaffelsen af 1000-kronesedlen i 2025 hvidvask mere vanskeligt fremadrettet.
1000-kronesedlen skal afskaffes, og udfasningen af den gør det sværere at hvidvaske penge.
Sådan lyder meldingen fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der hører under politiet, i en pressemeddelelse.
– Ved at udfase 1000-kronesedlen vil store kontante pengetransaktioner alt andet lige blive vanskeligere at gennemføre for de kriminelle, ligesom det også vil blive vanskeligere for dem at opbevare og transportere kontanter, siger politidirektør i NSK Lasse Boje i pressemeddelelsen.
Til Ritzau uddyber Lasse Boje, at det er NSK’s vurdering, at 1000-kronesedlen er de kriminelles foretrukne seddel.
– Det er både i forhold til de transaktioner, der foregår mellem kriminelle, som betaling for kriminelle ydelser og i forhold til pengefalsk og hvidvask, siger han.
Meldingen kommer, efter at Nationalbanken torsdag har præsenteret, at fra den 21. maj 2025 vil 1000-kronesedlen ikke længere være et gyldigt betalingsmiddel.
Lasse Boje forklarer, at man rent politifagligt i NSK gerne havde set en kortere udfasningsperiode, da man ideelt gerne ser, at de kriminelle brænder inde med 1000-kronesedlerne.
– Men vi har selvfølgelig respekt for, at det skal vejes op imod hensynet til helt almindelige danskere, som også har 1000-kronesedler liggende, siger politidirektøren.
På grund af den høje pålydende værdi af 1000-kronesedlen udgør denne seddel i højere grad end andre pengesedler en risiko for kriminalitet, oplyser NSK.
– Kriminelle vil altid foretrækker den seddel med den højst pålydende værdi, fordi den fylder mindst, siger Lasse Boje.
Derfor forventer politiet, at efterspørgslen på 500-kronesedler i en vis udstrækning vil stige i de kriminelle miljøer.
– Men det er så også to sedler i stedet for en, som er sværere at opbevare, transportere og udveksle, fordi det simpelthen fylder mere, siger politidirektøren.
Ud over 500-kronesedler vurderer NSK også, at de kriminelle kan ty til højværdivarer, guld, andre valutaer eller kryptovaluta som alternativer.
NSK forventer dog ikke, at en udfasning af 1000-kronesedlen i sig selv vil have en effekt på muligheden for hvidvask.
En afskaffelse af 1000-kronesedlen vil gøre det vanskeligere for de kriminelle aktører at hvidvaske penge med store mængder af kontanter uden at vække mistanke.
Lasse Boje peger også på kontantbetalingsgrænser – altså hvor mange kontanter man kan bruge på én gang.
Den ligger lige nu på 20.000 kroner. Men en del af Nationalbankens udspil torsdag er, at den skal sænkes til 15.000.
– Jo færre kontanter, der er i omløb, og jo mindre en del kontanter udgør af betalingerne i Danmark, desto mere tilfredse er vi rent politifagligt, siger Lasse Boje.
– Det er selvfølgelig fordi, elektroniske betalinger efterlader nogle fodspor, som vi kan arbejde med, når der er behov for det, tilføjer han.
/ritzau/
Først publiceret: 30. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. december 2023 kl. 7:15