Her er 7 nye regler for god stil på mobilen
Skriv altid en sms først, ring aldrig uden varsel og læg ikke en telefonbesked. Få eksperternes gode råd til, hvordan du bør bruge din mobiltelefon med god stil.
Er du typen, der ringer flere gange, når der ikke bliver svaret i den anden ende?
Så dumper du i hvert fald i god mobilskik ifølge en række eksperter, der har kigget på takt og tone for moderne telefonbrug. Det skriver Berlingske.
Men bare rolig; her får du nemlig hjælp til at komme udenom fælderne og blive en tjekket senior, som har styr på reglerne.
Det er god etikette
1. Skriv en sms, før du ringer
Før i tiden ringede man bare til en person, hvis man skulle tale med vedkommende. Men sådan er det ikke længere. I dag skal du helst først sende en sms og spørge, om du må ringe, eller spørge, om personen kan ringe til dig. Hvis du skal være rigtig god, skriver du også, hvad det drejer sig om.
Det er til gengæld dårlig stil at skrive “ring til mig”, da det kan få modtageren til at tro, at det er presserende.
2. Du behøver ikke at besvare et opkald
Du behøver ikke at få dårlig samvittighed over at lade telefonen ringe ud, hvis du får et opkald, du ikke har lyst til at besvare. Alene du er herre over din telefon, og derfor er det også kun dig, der bestemmer, om du har lyst til at besvare et opkald.
Hvis du er den, der ringer uden at få hul igennem, er det god stil efterfølgende at sende en sms til personen, hvori du fortæller om formålet med dit opkald.
3. Lad være med at ringe flere gange
Ifølge eksperterne er der kun et scenarie, der tillader, at du må ringe den samme person op flere gange, hvis vedkommende ikke besvarer et opkald – i tilfælde af liv og død. Alt andet kræver en sms.
4. Drop telefonbeskeden
“Biiip”. Hører du denne biplyd, skal du lade være med at lægge en besked. Det hører fortiden til, og ingen gider aflytte dem.
5. Medhør i det offentlige rum er no go
Mange af os har prøvet at være med på en uønsket lytter i toget eller et andet sted i det offentlige rum, fordi nogen har facetimet eller tændt for medhør under en telefonsamtale.
Hvis du er typen, der gør det, skal du straks holde op med det, for det er virkelig dårlig stil at udsætte andre for – ligesom det heller ikke er god stil at tale højt i telefon.
6. Undtagelserne
Det er selvsagt ikke alt, der kan siges med en besked. Nogle ting kræver en personlig samtale, som for eksempel uoverensstemmelser og andre ting, hvor der er mere på spil for parterne.
7. Forvent ingen glæde
Spontane opkald fremkalder ikke glæde i den anden ende. Det må du indstille dig på, hvis du ringer til nogen, for telefonsamtaler er efterhånden så sjældne, at de for mange mennesker kan være irriterende.
Vil du følge de nye regler?
Først publiceret: 27. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. november 2023 kl. 10:30