Løkke glæder sig over aftale om frigivelse af gidsler og kamppause

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ser aftale mellem Hamas og Israel som et skridt i den rigtige retning.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), glæder sig over, at aftalen mellem Israel og Hamas sikrer både frigivelse af gidsler og et længerevarende ophold i kampe i Gaza.

Det skriver Lars Løkke Rasmussen i et opslag på Facebook.

– Jeg glæder mig usigeligt over den aftale, Israels regering netop har godkendt om frigivelse af 50 gidsler fra Gaza, skriver han.

– Samtidig er det vigtigt, at aftalen medfører et længerevarende ophør af kamphandlingerne i Gaza, hvor der lige nu udspiller sig en humanitær katastrofe.

Udenrigsministeren mener, at aftalen er et skridt i den rigtige retning. Men han understreger samtidig, at der skal løslades flere gidsler og fortsat er et behov for humanitær nødhjælp til civile i Gaza.

– Men nattens aftale tænder et håb. Både om frigivelse af alle gidsler, endnu længere ophør af kamphandlingerne og på længere sigt også om at få pustet ny energi i forhandlinger om den varige fred, som er forudsætningen for sikkerhed for alle i regionen, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge den danske udenrigsminister bør verdenssamfundet engagere sig aktivt i at etablere en tostatsløsning.

En tostatsløsning betyder, at israelere og palæstinensere får hver deres stat.

USA har ligeledes en mangeårig politik om, at en tostatsløsning er vejen frem.

Idéen om en tostatsløsning, hvor Israel og Palæstina lever side om side i hver sin stat, har været trængt i baggrunden som tema, efter at de seneste amerikanske fredsforsøg kollapsede i 2014.

Der er også mange hindringer i vejen for en tostatsløsning – ikke mindst Netanyahus regering, som er den den mest højreorienterede i Israels historie.

Vejen til en tostatsløsning er også kompliceret ved, at israelske regeringer gennem mange år har åbnet for, at 700.000 bosættere har etableret hundredvis af bosættelser, som det internationale samfund anser som ulovlige, på Vestbredden. De er bygget på områder, som palæstinensere ser som deres fremtidige land.

/ritzau/

Først publiceret: 22. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 22. november 2023 kl. 7:23